NOVINE U HOLANDIJI: Seksualni radnici se vraćaju na posao

Novosti online 17. 05. 2021. u 14:46

Seksualni radnici vraćaju se na posao ove nedelje pošto je pao broj zaraženih od kovida-19, objavio je holandski ministar zdravstva Hugo de Jonge. Od srede se otvaraju zoološki vrtovi, fitnes centri i bazeni pošto je vakcinisanje stanovništva ublažilo pritisak na bolnice.

Foto: Piksabej

       Prostitucija je legalna u Holandiji, ali vlasti su je zabranile od sredine decembra kada su uvele ograničenja radi suzbijanja pandemije. Seksualni radnici protestovali su u Amsterdamu tvrdeći da su diskriminisani jer su vlasti dopustile otvaranje drugih uslužnih delatnosti u kojima se takođe ostvaruju "kontakti" s klijentima kao što su frizerski i saloni za masažu.

Tokom zatvaranja, vlada je ponudila ograničenu finansijsku pomoć seksualnim radnicima koji imaju valjan ugovor o radu i mogu da dokažu da su zbog pandemije izgubili najmanje 20 odsto prihoda.

Ministar je rekao da je stopa imunizacije sada na tački u kojoj vlada može da nastavi da popušta mere.

Knjižare se otvaraju u četvrtak, a ponovno otvaranje muzeja i drugih delatnost. U maju je stopa infekcije u Holansiji pala za više od četvrtine pošto je najveći novi dostigla u aprilu. Broj hospitalizacija obolelih od kovida-19 pao je za više od 10 odsto prošle nedelje, a novi prijemi u bolnicu za više od 20 procenata.     

Pogledajte više