PESKOV JASAN: Medvedčuk je jedini ukrajinski političar koji se zalaže za normalizaciju odnosa sa Rusijom!

Novosti onlajn

14. 05. 2021. u 12:43

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin smatra da je lider ukrajinske partije „Opoziciona platforma – za život“ Viktor Medvedčuk, kojeg Kijev sumnjiči za veleizdaju i proneveru nacionalnih resursa na Krimu, jedan od retkih ukrajinskih političara koji se na delu zalaže za normalizaciju odnosa sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto AP

Podsetimo,  Okružni sud u Kijevu je odredio Medvedčuku kućni pritvor do 9. jula. Pored toga, sud je obavezao Medvedčuka da preda strane pasoše i da nosi elektronsku nanogicu, da se uzdrži od komunikacije sa svedocima slučaja, kao i da se pojavi na sudu i pred istražiteljem na njihov zahtev.

Upitan  da li u Kremlju prate proces protiv ovog opozicionog političara i kako bi opisali njegov odnos s Putinom, Peskov kaže:

- Oni se poznaju, sretali su se više puta. Medvedčuk na delu, a ne na rečima sprovodi ono za šta se zalaže. Ponavljam, on je ukrajinski političar.

Peskov je dodao da u Kremlju prate razvoj situacije ali da nemaju nameri da se mešaju.

- Nadamo se samo da nije reč o lovu na veštice - dodao je Peskov.

Iste optužbe kao protiv Medvedčuka pokrenute su i protiv njegovog partijskog kolege Tarasa Kozaka.

U februaru je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ukazom stavio na snagu odluku Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane o uvođenju sankcija na pet godina protiv televizija „112 Ukraina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i poslanika Vrhovne rade iz frakcije „Opoziciona platforma – za život“ Tarasa Kozaka, vlasnika pomenutih televizija.

V kanali su prestali da se emituju, ali su ostali dostupni na Jutjubu.

(Sputnjik)

Pogledajte više