KINA PODRŽALA RUSIJU: "SAD uopšte ne reaguju na zabrinutost drugih država - to najviše nervira"

Novosti onlajn

12. 05. 2021. u 14:04

KINESKE vlasti dele zabrinutost Rusije u vezi sa vojnim delovanjem Amerike u oblasti biološkog oružja i smatraju da je neophodno uspostaviti efikasnu međunarodnu kontrolu nad takvom aktivnošću, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing.

Foto: Depositphotos

Portparolka je reagovala na nedavnu izjavu prvog zamenika sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jurija Averjanova koji je rekao da Sjedinjene Američke Države razvijaju individualne planove za biološka istraživanja u mnogim zemljama. On je istakao da približavanje američkih vojnih biologa granicama Rusije zabrinjava, jer smrtonosni mikrobi stvoreni u tim laboratorijama mogu, kao slučajno, da dospeju u prirodu i dovedu do masovnog uništenja ljudi kako na ruskoj teritoriji, tako i u susednim zemljama.

- Insistiramo da američka strana usvoji stvarne mere, kojim bi obezbedila potpunu transparentnost i bezbednost projekata povezanih sa biološkim eksperimentima koji se sprovode u američkim laboratorijima - istakla je portparolka.

Prema njenim rečima, Peking se već mnogo puta obraćao Vašingtonu zahtevajući apsolutnu transparentnost kada je reč o pitanjima povezanim sa militarizacijom bioloških razvoja i u SAD i šire.

S tim u vezi, diplomata je naglasila da bi SAD trebalo da daju saglasnost za stvaranje mehanizma za kontrolu koji bi osigurao efikasnu razmenu važnih informacija o biotehnologijama sa drugim državama.

- Cela svetska zajednica je zainteresovana za to - precizirala je ona i dodala da „najviše razdražuje činjenica da SAD uopšte ne reaguju na zabrinutost drugih zemalja, uključujući Rusije".

Podsetimo, u aprilu je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev za list „Komersant“ izjavio da u svetu, a posebno na granicama Rusije i Kine, velikom brzinom niče sve više bioloških laboratorija pod američkom kontrolom. Prema njegovim rečima, postoje dobri razlozi da se pretpostavi da se tamo razvija biološko oružje.

(Sputnjik)

Pogledajte više