NEOBIČAN DOGAĐAJ U VODAMA VELIKE BRITANIJE: Spašeno mladunče kita iz Temze

Novosti online 10. 05. 2021. u 15:49

TRI metra dugačko mladunče beloglavog kita oslobođeno je danas pošto se nasukalo u Temzi, zapadno od Londona, ali mu život visi o koncu, jer je reč o osetljivom mladunčetu koje je daleko od doma, izvestila je londonska Lučka kapetanija.

Foto: Tanjug/AP

Specijalni tim spasilaca iz Londonske lučke uprave Kraljevskog nacionalnog instituta za spašavanje (RNLI), članovi britanske organizacije za spašavanje morskih sisara, Londonske vatrogasne službe i policija satima su tokom noći bili angažovani na oslobađanju mladunca.

Oko ponoći su uspeli da premeste kita na specijalni ponton na naduvavanje, pa su ga vukli više kilometra nizvodno od brane Ričmond. Kitovo mladunče zatim je skliznulo sa pontona i tada je poslednji put viđeno kako slobodno pliva rekom.            

Životinja je stigla sa severnog područja Severnog mora, što znači da je od mesta na kome bi trebalo da se nalazi udaljena više stotina kilometara. Dodao je i da spasioci u blizini nisu uočili mladunčetovu majku. Ova vrsta kita je najmanja od svih beloglavih kitova, a može da naraste između osam i devet metara.     

Pogledajte više