BRITANSKA AUKCIJSKA KUĆA IMA NEOBIČNU PONUDU: Čerčilov opušak dostiže cenu od 1.200 funti

Novosti online 10. 05. 2021. u 15:46

Opušak cigare britanskog premijera Vinstona Čerčila koji je bacio tokom putovanja u Pariz 1947, a pokupio ga je jedan policajac, na aukciji bi mogao da bude prodat za 1.200 funti, objavila je britanska aukcijska kuća Belmans.

Depositphotos

Predmet će biti ponuđen na aukciji koja će se održati od 25. do 28. maja, a aukcijska kuća nudi i par satenskih papuča koje su nekada pripadale kraljici Viktoriji.

One su izrađene sredinom 19. veka, ukrašene su ručno izrađenim zlatnim nitima i "pod čekić" idu gotovo 202 godine od dana kraljičinog rođenja.     

 Iz Belmansa očekuju da bi papuče mogle postići cenu od 3.000 funti.

- Sumnjamo da bi se u domaćinstvu kraljice Viktorije naručilo više od jednog para satenskih papuča jer su vrlo osetljive i verovatno nisu previše puta obuvane - rekao je Džulijan Dinin, stručnjak iz Belmansa.

Kraljica Viktorija je papuče poklonila vojvotkinji od Saterlenda, koja je bila njena dama za odabir odeće i obuće.Ipak, najneobičniji predmet koji će se ponuditi na aukciji je opušak cigare Vinstona Čerčila.

Deda aktuelnog vlasnika, četrdesetih je godina bio policajac u Skotland Jardu. Dok je bio na dužnosti u Čerčilovoj pratnji, pokupio je odbačeni opušak koji je pred njim bacio predsednik i sačuvao ga.     

Pogledajte više