TRI ŽIVOTINJE POBEGLE IZ SAFARI PARKA U KINI: Jedan leopard još uvek na slobodi

Novosti online 10. 05. 2021. u 15:48

JEDAN odbegli leopard još uvek je na slobodi i luta jednim od najvećih kineskih gradova Hangzhouom, nakon što su tri velike mačke pobegle iz zoološkog vrta za vreme prvomajskih praznika.

Foto Tanjug

Stanovnici koji žive nedaleko od safari-parka Hangzhou, čija uprava nedelju dana nije obavestila javnost o begu divljih životinja, prošle nedelje su primetili leoparde i o tome su obavestili vlasti.

Snimci nadzornih kamera objavljeni su na internetu i pokazali su da je jedan od dvojice leoparda šetao luksuznom četvrti Jinyuan Vila, istočno od parka. U potragu za odbeglim životinjama poslati su timovi stručnjaka, a zasad su dva leoparda vraćena u safari-park.

Iz parka su obavestili o begu leoparda tek nakon što su pokrenuli potragu, odnosno nedelju dana otkako su životinje prvi put primećeme van safari-parka. Osoblje parka u početku je negiralo da su životinje pobegle, ali je zoološki vrt kasnije prihvatio kritike i iskreno žali što nije ranije upozorio stanovništvo, uz objašnjenje: "Bili smo zabrinuti da bi objava o incidentu mogla da izazove paniku."

Dok lokalne vlasti istražuju slučaj, safari-park Hangzhou ostaće zatvoren, a odgovorna osoba privedena je u policiju.Ostaje, međutim, nejasno kako su leopardi pobegli. Od ranije je poznato da u kineskim zoološkim vrtovima vladaju loši uslovi i isto takvi sigurnosni standardi.     

Prošle godine je, naprimer, jednog od zaposlenih u šangajskom parku za divlje životinje nasmrt izujedao medved, a sve se odvijalo pred očima posetilaca.

U Hangzhou Safari Parku, otvorenom 2002. godine, živi više od 200 životinjskih vrsta, uključujući pande i slonove. Leopardi se drže u posebnom području namenjenom opasnim predatorima.     

Pogledajte više