AGENCIJA UJEDINJENIH NACIJA OBJAVILA: Cene hrane u aprilu na najvišem nivou u poslednjih sedam godina

J.Ž.S. 06. 05. 2021. u 17:57

CENE hrane u svetu porasle su u aprilu na najviši nivo od maja 2014. godine, podstaknute poskupljenjem šećera, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Foto: Tanjug/AP

Njihov indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u aprilu za dva boda u odnosu na revidiranu vrednost u martu i iznosio je u proseku 120,9 bodova.

Najviše su porasle cene šećera, za 3,9 odsto u odnosu na mart, podstaknute talasom kupovina zbog očekivane smanjene ponude koju nagoveštavaju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio zasade šećerne repe.          

 U odnosu na prošlogodišnji april, šećer je skuplji za gotovo 60 odsto. Indeks koji meri promene cena biljnih ulja porastao je na mesečnom nivou za 1,8 odsto, izazvan poskupljenjem soje, uljane repice i palminog ulja, dok je suncokretovo ulje pojeftinilo.

Za meso treba izdvojiti 1,7 procenata više, pošto su poskupeli govedina i jagnjetina pod uticajem "solidne potražnje" iz istočne Azije.

Indeks cena žitarica porastao je u aprilu 1,2 odsto zbog poskupljenja kukuruza i zabrinutosti za rod u Argentini, Brazilu i SAD. Cene pšenice uglavnom su bile stabilne dok je pirinač pao. U odnosu na prošlogodišnji april cene žitarica bile su više 26 odsto.

Što se tiče mlečnih proizvoda cene su porasle za 1,2 odsto zbog dobre potražnje iz Azije koja je poduprla cene maslaca, obranog mleka u prahu i sira.

Pogledajte više