PREOKRET U SLUČAJU VRBJETICE: Češki tužilac najavio - Moguće je da proces bude obustavljen

Novosti online 04. 05. 2021. u 22:23

GLAVNI tužilac Češke Pavel Zeman izjavio je da se ne sme isključiti mogućnost da „slučaj Vrbjetice“ bude obustavljen ukoliko ne bude moguće saslušati osumnjičene ili obezbediti njihovo prisustvo.

Foto: Piksabej

Podsetimo, Češka je nedavno optužila Rusiju da je 2014. bila umešana u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice. Među osumnjičenima su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, za kojima je London raspisao poternicu u slučaju trovanja bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja.

Prag je proterao 18 ruskih diplomata, na šta je Rusija recipročno reagovala. Sa Češkom su se solidarisale Slovačka i baltičke zemlje.

Kremlj je ove optužbe nazvao nečuvenim i neosnovanim, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je situaciju kao „paradu ludila“.

U međuvremenu, predsednik Češke Miloš Zeman je izjavio da je moguće da je eksploziju mogla da izazove ljudska greška i pozvao vlasti da istraže tu opciju. Ministarka pravde iznela je tezu da postoji i treća verzija događaja, dok premijer Andrej Babiš insistira da postoji samo jedna verzija.

- Od početka tvrdim da istraga ima samo jednu verziju događaja i da se ne sme isključiti mogućnost da se krivični postupak završi odlaganjem ukoliko ne budemo u mogućnosti da saslušamo obojicu osumnjičenih ili da osiguramo njihovo prisustvo. Takva je zakonska procedura - rekao je tužilac.

Prema njegovim rečima, građani Češke mogu da budu ponosni kako je razrešena situacija u vezi sa incidentom u mestu Vrbjetice.

- Mogu da kažem da se ponosim Češkom i načinom na koji se suočila sa situacijom, kako ju je razrešila - rekao je tužilac.

(Sputnjik.rs)

Pogledajte više