KINEZI SPREMAJU KOMBINACIJU VAKCINA: Način za povećanje efikasnosti cepiva

D. D. S. 28. 04. 2021. u 11:10

Kineski proizvođači vakcina razmišljaju o kombinovanju svojih vakcina kako bi povećale njihovu efikasnost u zaštiti protiv kovida-19. Kompanije "Sinovak" i "Sinofarm", dva kineska proizvođača koja su zajedno izvezla stotine miliona doza širom sveta, navode da razmišljaju da kombinuju svoje vakcine sa onima iz drugih kompanija, prenosi agencija AP.

Foto AP

Kineska kompanija "Čajna nešnel biotek grup", podružnica "Sinofarma", ima plan za buduću "sekvencijalnu upotrebu" svojih vakcina, rekao je Li Meng, šef te kompanije zadužen za međunarodnu saradnju.

Ta kompanija je napravila dve inaktivirane kovid vakcine, a treća je na kliničkim ispitivanjima. Kompanija "Sinovak", sa sedištem u Pekingu, takođe je saopštila da je u preliminarnim razgovorima sa istražiteljima, uključujući sa kineskim Centrom za kontrolu bolesti, o kombinovanju doza svoje vakcine "KoronaVak" sa drugima.

Praksa kombinovanja vakcina razmatra se i u drugim zemljama, a britanski naučnici proučavaju kombinaciju vakcina "AstraZeneka" i "Fajzer".

Pogledajte više