TRI MINUTA PRE NEGO ŠTO JE BAJDEN STUPIO NA DUŽNOST: Misteriozni potez Pentagona samo delimično rasvetljen

Novosti online 25. 04. 2021. u 22:30

AMERIČKO Ministarstvo odbrane dodelilo je kontrolu nad milionima svojih neiskorišćenih IP adresa prethodno nepoznatoj maloj kompaniji Global Risours Sistems samo tri minuta pre nego što je Džo Bajden stupio na dužnost.

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Prema navodima Vašington posta, 20. januara (dan inauguracije), kompanija je stekla kontrolu nad 56 miliona IP adresa Pentagona, zatim se njihov broj povećao i sada dostiže 175 miliona. Kako se navodi, ovo je približno 6% svih IP adresa na Internetu i premašuje obim koji kontrolišu takvi američki telekom giganti kao što su Comcast i AT&T.

U prostorijama koje kompanija iznajmljuje u jednoj od poslovnih zgrada u gradu Plantation (Florida), novinaru publikacije je odbila da pruži bilo kakve informacije i zatraženo je da ode.

Pentagon je rekao da se Global Risours Sistems koristi kao deo pilot projekta za procenu prostora IP adresa Ministarstva odbrane i osigurava da nema "potencijalnih ranjivosti". Projektom će, prema predstavnicima ministarstva, sprečiti „neovlašćeno korišćenje“ prostora IP adresa i razviti mere za odgovor na „savremene pretnje u sajber prostoru“.

Sama kompanija je najavila da stiče kontrolu nad IP adresama samo pod protokolom dinamičkog rutiranja, koji je odgovoran za Internet promet. U poruci se kaže da su IP adrese Pentagona javne, ali moraju da se preusmeravaju preko kompanije.

Global Risours Sistems stvoren je u septembru 2020. godine, nema javnu veb stranicu niti savezne ugovore koji su javno dostupni, naglašava Vašington post. Ostaje nejasno zašto je Pentagon odabrao ovu do tada nepoznatu kompaniju da proceni sigurnost svog Internet prostora. Pored toga, kako novine primećuju, nije jasno šta je podstaklo Ministarstvo odbrane da počne da analizira IP adrese koje su ostale neiskorišćene dugi niz godina.

Pogledajte više