POLICAJAC TUKAO AUTISTIČNOG TINEJDŽERA: Novi snimci policijske brutalnosti u SAD (VIDEO)

Novosti online 25. 04. 2021. u 11:47

KAMERA na kućnim vratima zabeležila je kako policajac u Kaliforniji bacio 17-godišnjaka na zemlju i udario ga u lice.

Foto: Fejsbuk/Pritnskrin

Kako prenosi SiBiEs, otac pretučenog tinejdžera objavio je, sada viralni, video zapis incidenta na Fejsbuku, rekavši da njegov sin Preston ima autizam i poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje (ADHD).

Incident se dogodio u sredu popodne, napisao je Adam Vulf na Fejsbuku, kada je Prestonu "agresivno prišao" policajac iz Vacavila.

Video prikazuje Prestona kako stoji sa svojim skuterom na pločniku u prigradskom naselju kada policajac izlazi iz svog vozila i prilazi mu dok agresivno viče da sedne. Preston se povinuje i seda prekrštenih nogu. Tada se čini da policajac viče na tinejdžera da ispruži noge, a kad to odmah ne učini, policajac uzima njegov skuter i odbacuje nekoliko metara dalje.

Čini se kao da policajac pokušava zgrabiti dečaka, u tom trenutku, kako je vidljivo na video snimku, Preston pokušava pobeći, a policajac ga hvata za ruku i baca na ulicu.

Drugi video snimak prikazuje policajca koji je preskočio tinejdžera koji je bio leđima na putu. Policajac mu više puta viče da stavi ruke iza leđa jer ostaje u istom položaju i vidi se kako ga udara po licu.

- Udarili ste me nogom u glavu - čuje se Preston kako viče na policajca.

 

Tada mu je policajac odgovorio: Bićeš povređen. Ne terajte me da vas više povredim. Ne terajte me da vas više povriedim.

Zatim još dva policajca dolaze na mesto događaja.

Vulf je rekao medijima da je malo pre tog događaja jedan tinejdžer pokušao da se potuče s Prestonom u blizini mesta incidenta s policijom, te da je njegov sin podigao komad metala ili metalni stub sa zemlje kako bi se branio. Intervenisala je odrasla osoba, a zatim je Preston otišao.

Vršilac dužnosti šefa policijske uprave Vacavil rekao je u izjavi za SiBiEs Njuz da ceni "opravdanu zabrinutost" zbog incidenta i da u potpunosti istražuje šta se dogodilo.

On je takođe sporio izveštaje da je policajac na video snimku znao da Preston ima autizam.

- Pretražujemo audio snimke, video zapise s policijskih kamera i bilo koji drugi vizuelni ili audio dokaz koji možemo pronaći - rekao je.

Policija je u četvrtak otišla kod Prestonove kuće i sastala se s članovima porodice kako bi "podstakla dijalog potreban da bi se shvatilo šta se dogodilo sa svih stanovišta".

- Bilo kada da se primeni sila, teško je to posmatrati. Policija ozbiljno shvata upotrebu sile, a nadzor nad svim postupcima upotrebe sile pregledava nadzornik, zapovednik straže i odbor za preispitivanje upotrebe sile - rekli su.

Pogledajte više