KIJEV MOLI BERLIN ZA NOVO ORUŽJE: Nemački list - "Iako nisu dobili ni stare korvete"

Novosti onlajn

24. 04. 2021. u 16:50

UKRAJINA želi da dobije od Nemačke savremeno odbrambeno naoružanje, uprkos tome što je ranije bezuspešno tražila od Berlina polovne nemačke korvete, piše nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ).

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Prema navodima lista, Ukrajina traži isporuku oružja za protivvazdušnu odbranu i opremu za deminiranje, „uz pomoć kojeg bi mogla da zaštiti svoju crnomorsku obalu od napada“.

- Kijev je već uzalud tražio od Berlina polovne nemačke korvete - navodi se u članku.

Kako ukrajinski, tako i nemački izvori lista saopštavaju da se ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas tome usprotivio, dok ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenabauer pokazuje „otvorenost“ po tom pitanju.

S tim u vezi, šef Komiteta za spoljnu politiku nemačkog Bundestaga Norbert Retgen je izjavio za nemački list da „bi bilo pogrešno da se isključi isporuka isključivo odbrambenih sistema naoružanja“ u vreme kada Rusija navodno „preti ratom“.

Zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije kod granica Ukrajine, dok su ruske vlasti više puta isticale da nikoga ne nameravaju da napadnu.

(Sputnjik)

Pogledajte više