BOJAŽLJIVO OTVARANJE ITALIJE: Kretanje između regiona samo sa kovid sertifikatom, mere olakšanu u “žutim” regionima

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

23. 04. 2021. u 17:13

PRVI barovi i restorani na otvorenom od ponedeljka 26. aprila, tako će početi Italija sa otvaranjem.

Foto: Depositphotos

Mere će biti olakšane u 12 “žutih” regiona sa “srednjim“ rizikom zaraze korona virusom, dok sedam ostaje u srednje-visokom ili visokom riziku, do narednog revidiranja mera 15 maja, shodno kretanju pandemije i broju vakcinisanih.

Italija je juče izbrojala 16.232 novozaraženih i 360 preminulih, ali je nešto smanjen broj smeštenih na intenzivnoj terapiji. Novi Dekret koji danas potpisuje premijer Mario Dragi uračunava i rizik, da bi se spašavalo nešto parcijalnim otvaranjima, jer kako svet usluga tako i stanovništvo na ivici su izdisaja od dugog perioda svega zatvorenog.

Italija broji 60 miliona stanovnika, do sada je vakcinisano prvom dozom cepiva 16.4 miliona a drugom 4.8 miliona i ne svi preko 80 godina i ne svi drugom dozom (Italija posle Japana ima najstarije prosečno starosno doba stanovništva). Od 15. maja će se odlučiti da li će skratiti policijski čas koji zasada ostaje na snazi od 22 do 5 ujutru, protiv čega se bune kako opozicija tako i neki regioni tražeći slobodno kretanje do 23 sata.

Otvaranje škola, sa popunjenošću u zavisnosti od rizika u regionu od 50 posto negde i 100 procenata prisustva, biće istinski barometar kako će se kretati virus s obzirom da mladi nisu vakcinisani iako će se sve odvijati po strogo utvrđenim merama. A prvomajski praznici koji dan kasnije doneće jasnu sliku šta se događa na liniji pandemije u Italiji.

Od ponedeljka, opet shodno proglašenom riziku u regionima, planirano je otvaranje, samo u žutim zonama, restorana i barova za ručak i večeru ali samo na otvorenom (u naranadžastim i dalje samo odnošenje hrane), otvaranje pozorišta, bioskopa i raznih spektakla sa samo 50 posto popunjenosti, maksimalno 500 u zatvorenom i do 1.000 na otvorenom prostoru, otvarju se muzeji, škole u žutim zonama sa 70 do 100 procenata popunjenosti, sportski centri ali samo na otovorenom. I tu radost imaće gotovo 50 miliona Italijana, ali oni koji žele da se kreću od jednog ka drugom regionu moraće da poseduju ili test ne stariji od 48 sati ili potvrdu da su vakcinisani, tzv.”zeleni sertifikat”.

Tek od 15 maja, ako to dozvoli kretanje pandemije, otvoriće se plaže, bazeni na otvorenom, tržni centri za vikend, a od 1. juna restorani u zatvorenom prostoru, teretane sa strogom dezinfekcijom sprava posle svake pojedinačne upotrebe, sportska takmičenja u zatvorenom maksimalno 500 gledalaca a 1.000 na otvorenom, stadioni polovinom juna sa četvrtinom popunjenosti, od 15. juna sajmovi, od 1. jula kongresni centri i banjski turizam.

Pogledajte više