U DANU OBOLELO 314.835 LJUDI: Kovid 19 "kosi" stanovništvo Indije, crni rekordi po broju preminulih i zaraženih

I. S.

22. 04. 2021. u 22:40

CRNI rekordi već nedeljama podižu brojke zaraženih i umrlih od virusa korona u Indiji. Tako je u poslednja 24 sata obolelo 314.835 ljudi, što je najviše zabeleženo u jednoj zemlji u jednom danu od kada je pandemija počela. U tom istom danu preminule su 2.104 osobe.

Medicinari u Nju Delhiju donose tela preminulih na kremaciju / Foto AP

Broj registrovanih slučajeva kovida 19 dostigao je bezmalo 16 miliona. Posle SAD, ova azijska zemlja beleži najviše inficiranih na planeti.

Gorući novonastali problem u pandemiji je nestašica kiseonika za bolesne na respiratoru usled prepunjenosti bolnica, ali i sve učestaliji slučajevi curenja kiseonika iz boca, što "jede" i poslednje rezerve. Na desetine pacijenata u teškom stanju umrlo je proteklih nekoliko dana samo zbog toga.

Ključni razlog za naglo razbuktavanje pandemije u Indiji poslednjih meseci je nedostatak bezbednosnih protokola, ali i hinduistički festival na kome su prisustvovali milioni građana. Uz ovo, situaciju dodatno pogoršavaju različite nove varijante virusa korona, posebno takozvani dvostruki mutant, otkriven kod čak dve trećine obolelih u državi Maraštra.

Zbog svega toga, otkazane su brojne predizborne aktivnosti, uključujući one premijera Narendre Modija, u Zapadnom Bengalu, gde su izbori tokom proteklih nedelja održavani u fazama.

Sa naglim porastom broja preminulih, stvorio se i problem sahranjivanja. Svakodnevno se pravi na hiljade novih lomača na kojima se kremiraju tela, piše Bi-Bi-Si. Jedan od Indijaca primoranih na ovaj korak je, prema pisanju britanskog medija, sam pravio lomaču za majku koja je u 59. godini preminula od virusa korona.

- Nismo bili spremni, kao zemlja nismo bili spremni - kaže ovaj očajni čovek rečenicu koja ocrtava trenutnu situaciju u Indiji.

SOJEVI SVE ZARAZNIJI

PROFESOR epidemiologije na Mekgil univerzitetu Madhukar Pai kaže da je novi mutirani soj, koji je sada preovlađujući u Indiji, daleko zarazniji. "Mnogo ljudi od njega oboli vrlo brzo. Moramo da nastavimo da podešavamo vakcine da se bore protiv novih sojeva. Moramo da razumemo zarazu, za šta je potrebno detaljno sekvenciranje genoma mutantnih sojeva virusa", kaže on.. Profesor dodaje da je kašnjenje u otkrivanju duplih mutacija doprinelo velikom širenju kovida 19 u Indiji.

Pogledajte više