EVROPSKA KOMISIJA KAZNILA ŽELEZNIČKE KOMPANIJE: Za nepoštovanje propisa moraju da plate više od 48 miliona evra

Novosti online 20. 04. 2021. u 22:44

Evropska komisija izrekla je 48,5 miliona evra novčanih kazni železničkim kompanijama u Nemačkoj, Austriji i Belgiji zbog kršenja propisa o tržišnom nadmetanju.

Na šinama, najverovatnije, "Štadlerovi" vagoni

Oesterreichische Bundesbahnen, Deutsche Bahn (DB) i belgijski SNCB udružili su se u kartel u preko graničnim uslugama prevoza tereta na ključnim železničkim koridorima u EU, objavila je Komisija.

Istraga je pokazala da su kompanije razmenjivale informacije o zahtevima klijenata da im se dostave ponude za prevoz tereta i ustupale jedna drugoj veće udele u poslovima.To znači da su međusobno raspoređivale klijente, što evropski propisi zabranjuju, zaključuje Komisija.

- Železnički prevoz tereta ključan je za model održivosti država, a ravnopravno nadmetanje važno kako bi klijenti pri korišćenju održivog prevoza dobili najbolju ponudu - istakla je poverenica EU-a za tržišno nadmetanje Margreta Vestager.

Kompanije su organizivale kartel u razdoblju od 8. decembra 2008. do 30. aprila 2014. godine, utvrdila je EK, dodavši da je austrijski OeDB poštedila kazne, dodelivši mu imunitet prema propisima koji dopuštaju tu mogućnost u slučaju otkrivanja informacija i saradnje u istrazi.

Najveći iznos mora da plati nemačka kompanija, od 48,3 miliona evra, a Brisel napominje da je iznos povećao za 50 procenata budući da je Deutsche Bahn povratnik u prestupu.     

Pogledajte više