PARADA LUDILA: Češka za sedam godina nije uspela da pronađe krivca za eksplozije na skladištu

Novosti onlajn

20. 04. 2021. u 10:16

Vlasti Češke za sedam godina nisu uspele da otkriju šta se desilo sa eksplozijama na skladištu, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Arhiva Novosti

- Ceo naš kolektiv je pokušao da shvati, ambasada u Pragu mi je pomagala – svi su se uključili kako bi razumeli šta se desilo sa tim eksplozijama, sa tim skladištima u Češkoj… Za sedam godina zvanične vlasti Češke nisu uspele da odgovore na pitanje ko je kriv. Nisu mogle da odgovore ni na pitanje šta se tamo dogodilo - izjavila je Zaharova ruskom radiju „Vesti FM“.

Ona je podsetila da nije bilo suđenja, iako su u eksploziji poginule dve osobe.

- Eto odgovora na vaše pitanje, uključujući i ko ima koristi od ove parade ludila - bila je istraga koja nije ništa rešila. Ljudima je trebalo nešto da se pokaže - pronašli su Petrova i Baširova. Sramota? - dodala je ona.

Portparolka je primetila da je „tokom istrage otkrivena fantastična stvar“.

- Lokalne vlasti nisu znale da je od 2006. godine skladište municije nije koristila vojska, a da Ministarstvo odbrane izdaje prostorije skladišta privatnim vojnim kompanijama. Ogromna količina oružja koja se nalazila na skladištu osam godina bila je bez bilo kakve kontrole - dodala je Zaharova.

Za portparolku ruskog MIP-a nema sumnje da iza ponašanja čeških vlasti stoje SAD.

Podsetimo, češki premijer Andrej Babiš saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 

(Sputnjik)

Pogledajte više