VATRA GUTA SVE PRED SOBOM: Strašan požar u Kejptaunu, uništen deo Univerziteta - stihija sve bliže centru grada (FOTO/VIDEO)

Novosti online 19. 04. 2021. u 18:18

POŽAR u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici uništio je deo univerzitetske biblioteke u kojoj se nalazi jedinstvena kolekcija afričkih arhiva, rekao je direktor biblioteke dok se vatra širila ka centru grada.

Foto: EPA

Požar je izbio u podnožju Stolne planine i proširio se na Univerzitet u Kejptaunu (UCT), prisiljavajući stotine studenata u beg.

- Odeljenje za afričke studije u zgradi iz 30-ih i čitaonica potpuno su uništeni - navela je direktorka biblioteke UCT Ujala Satgor u objavi na Fejsbuku.

- Neke od naših vrednih kolekcija su izgubljene - napisala je ona.

- Potpuna procena štete biće napravljena kada zgrada bude bezbedna za ulazak, rekla je Satgor.

Gusti dim nadvio se nad ispražnjenim kampusom UCT u ponedeljak.

- Bilo je zaista grozno - rekao je za AFP dvadesetogodišnji student ekonomije Kosmas Joanu.

- Nebo je bilo narandžasto, posvuda je bio pepeo i svi su vrištali. Nastao je haos. Sva istorija izgubljena u biblioteci me izjeda - rekao je.

Stotine učenika koji žive bliže požaru premešteno je u privremeni smeštaj. Vatrogasci se još uvek bore sa plamenom dok ga snažni vetar širi na zapad, bliže centru grada.

- Požar još nije pod kontrolom - rekao je portparol vatrogasca iz Kejptauna Žermain Karelse i dodao da se zbog vetra vatra ne može gasiti iz vazduha.

- Škole u ​​predgrađu Vredehoek, oko tri kilometra od UCT-a, pozvane su na evakuaciju. Istraga o požaru je u toku, a jedan osumnjičeni je u pritvoru - rekao je gradski zvaničnik Alderman JP Smit.

Požar je uništio memorijalni restoran Sesil Rouds, privatne kuće i istorijske zgrade poput vetrenjače Mostert’s Hil.

(Indeks)

Pogledajte više