ZAŠTO JE AVGANISTAN OKUPIRAN? Osnivač humanitarne organizacije tvrdi - isključivo američki ekonomski interesi

Tanjug 17. 04. 2021. u 12:35

OKUPACIJA Avganistana od strane SAD i zapadnih saveznika izvedena je pod lažnom optužbom - u pozadini svega su američki ekonomski interesi, izjavio je za list "Fato kotijano", osnivač i direktor italijanske humanitarne organizacije "Emerdžensi", Đino Strada.

Foto: Printskrin Youtube

- Povod za invaziju na Avganistan nije bilo to što su talibani pružili gostoprimstvo Osami Bin Ladenu, idejnom tvorcu napada 11. septembra 2001. I pre toga, u vreme predsednika Džordža Buša starijeg, SAD su pregovarale sa talibanima pokušavajući da uključe u dogovor o transportu nafte iz bivših južnih sovjetskih republika na Zapad. Ni položaj žena u Avganistanu nije bilo pravi razlog za invaziju, jer nikoga nije briga za avganistanske žene - kaže Strada.

On i njegova humanitarna organizacija su decenijama prisutni u Avganistanu gde su izgradili bolnice i pružaju medicinsku pomoć svima kojima je to potrebno.

Strada kaže da talibani ne čine jedinstven front i tvrdi da je upoznao neke njihove vođe koji su bili ekstremisti, ali i one koji su inteligentni i razumni, i spremni za saradnju.

- U našim bolnicama i ustanovama, uključujući i one u talibanskom uporištu Laškargat, nikada nismo imali problema sa zapošljavanjem ženskog osoblja - kaže Strada.

Po njegovoj oceni, nakon povlačenja međunarodnih snaga iz Avganistana postoji rizik od građanskog rata.

Ali sve dok ima stranih trupa u Avganistanu biće i rata - koji je prisilio na beg hiljade mladih ljudi koje Zapad sada odbacuje sramotnom laži da su ekonomski migranti, a oni su u svakom pogledu ratne izbeglice, koji su rođeni i živeli pod bombama - kaže Strada.

Pogledajte više