KOBNI ŠOKER: Optužena bivša policajka koja je "greškom" ubila Afroamerikanca u Minesoti

D. D. S. 15. 04. 2021. u 16:19

BIVŠA policajka Kim Poter, koja je ubila Afroamerikanca Dontea Rajta (20), optužena je za ubistvo drugog stepena.

Foto: Tanjug/AP

Prema navodima policije, Poter je slučajno pucala na Rajta pošto je greškom upotrebila pištolj umesto šokera. Advokat porodice Rajt Ben Kramp smatra da je ubistvo bilo namerno i da je reč o "nezakonitoj upotrebi sile". Istovremeno, u Mineapolisu se nastavlja suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu optuženom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda maja prošle godine.

Posle ubistva Rajta, kojeg je policija zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja, Poter i šef lokalne policije Tim Genon podneli su ostavke. Poter je uhapšena i kasnije puštena uz kauciju od 100.000 dolara.

Na snimku sa kamere koju je nosila Poterova, vidi se kako prilazi Rajtu koji je stajao kod automobila dok ga je drugi policajac hapsio zbog poternice za njim zbog pljačke. Poternica je raspisana zato što se Rajt nije pojavio pred sudom kada je optužen da je, u junu, pobegao od policije i posedovao pištolj bez dozvole. Kada je Rajt i sada pokušao da pobegne, Poterova je pucala, a mladiće je udario kolima u drugo vozilo i poginuo.

Ubistvo Rajta je dovelo do višednevnih protesta i sukoba demonstranata i policije u gradu Bruklin Senter u saveznoj američkoj državi Minesota, a nekoliko stotina učesnika potesta ponovo se prošle  noći, uprkos policijskom času, okupilo ispred sedišta policije.

Pogledajte više