LICEMERNI POTEZ VAŠINGTONA: Pentagon i NATO pozivaju Rusiju na deeskalaciju kod granica Ukrajine

Novosti onlajn

14. 04. 2021. u 22:42

SAD i dalje pažljivo prate aktivnost ruske vojske kod granica sa Ukrajinom i pozivaju Moskvu da pokaže transparentnost u svojim postupcima, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin. I NATO je zabrinut zbog „povećanja ruskog prisustva kod granica Ukrajine“ i poziva Rusiju na deeskalaciju.

Foto: Tanjug/AP

- Nastavljamo da pažljivo pratimo njihovu aktivnost kod granica Ukrajine i konsultujemo se sa našim partnerima na tu temu. Pozivamo Rusiju da prestane sa provokacijama i da pokaže transparentnost u vezi njenih poslednjih akcija - rekao je Ostin na zajedničkoj pres-konferenciji sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom nakon sastanka u Briselu.

On je dodao da su „SAD posvećene pružanju pomoći Ukrajini u njenoj potrebi za samoodbranom“.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je saopštio da ministri spoljnih poslova i ministri odbrane NATO- pozivaju Rusiju na deeskalaciju.

- Danas su ministri NATO-a razgovarali o gomilanju vojnih snaga u Ukrajini i oko njenih granica... To je deo čitavog niza agresivnih postupaka Rusije koji izazivaju duboku zabrinutost. Pozivamo Rusiju da odmah smanji tenzije, prestane sa provokacijama i da ispuni svoje međunarodne obaveze - rekao je Stoltenberg.

Ranije su ministri spoljnih poslova zemalja G7 i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izrazili zabrinutost zbog navodnog premeštanja Oružanih snaga Rusije na granici sa Ukrajinom i na Krimu. Oni su pozvali Rusiju na deeskalaciju i pridržavanje principa OEBS-a. Kremlj je odgovorio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije po sopstvenom nahođenju i da to ni za koga ne predstavlja pretnju i ne bi trebalo nikoga da brine. Moskva je više puta navodila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik)

Pogledajte više