NAJNOVIJI PODACI RUSKE SLUŽBE: Nije registrovan nijedan slučaj tromboze nakon primanja vakcine „Sputnjik Ve“

Novosti onlajn

14. 04. 2021. u 18:08

RUSKA služba za zdravstveni nadzor (Roszdravnadzor) nije registrovala nijedan slučaj tromboze nakon vakcinacije ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavila je šefica službe Ala Samojlova.

Foto AP

- Tokom kontrolisanja bezbednosti leka nismo zabeležili nijedan slučaj tromboze koji se razvio u svetlu vakcinacije 'Sputnjikom Ve' (Sputnik V) i koji je nastao kao posledica primene te vakcine - saopštila je Samojlova.

Ona je dodala da je odsustvo takvih neželjenih efekata potvrdilo i Ministarstvo zdravlja Argentine, koje objavljuje podatke o rezultatima kliničke primene vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

- Višefazno pročišćavanje vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) uz upotrebu visokotehnološke hromatografije i mikrofiltracije isključuje mogućnost da u vakcinu dospe velika količina rezidualne DNK, koja je faktor rizika za razvoj tromboze - pojasnila je Samojlova.

Ona je dodala da „strane vakcine sadrže desetine puta veće količine nukleinskih kiselina, nego 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) – 1-2 mikrograma u 'Sputnjiku Ve' (Sputnik V) naspram 50-100 mikrograma u stranim vakcinama koje su napravljene na drugim platformama“.

(Sputnjik)

Pogledajte više