NEMCI NAPRAVILI TELEFONSKU APLIKACIJU ZA KORONA VIRUS: Testiranje na kovid iz očne jabučice

J.Ž.S. 12. 04. 2021. u 14:03

JEDNA nemačka kompanija sa sedištem u Minhenu nada se da će uskoro moći da radi testiranje na korona virus skeniranjem očne jabučice, procesu kome je, kako se navodi, potrebno samo tri minuta za identifikovanje nosioca virusa, a stopa tačnosti iznosi 95 odsto.

Foto: Depositphotos

Aplikaciju za skeniranje oka razvili su sa kolegama iz SAD, a u iščekivanju regulatornog odobrenja, nadaju se da će početi da je primenjuju do kraja maja. U procesu se koristi fotografija očne jabučice snimljene pametnim telefonom, a virus se identifikuje ako postoji simptomatska upala, koju nazivaju "ružičasto oko".

Dodaje se da aplikacija, koja je već testirana na više od 70.000 pojedinaca, može da obradi i do milion skeniranja u sekundi i da postoji mogućnost da se taj kapacitet poveća, što bi na kraju moglo da omogući povratak većeg broja ljudi na masovna događanja, poput koncerata ili fudbalske utakmica.

- Kada preuzmete aplikaciju, fotografišete obe očne jabučice, pošaljete fotografiju na procenu, a zatim rezultat možete spremiti kao QR kod na pametnom telefonu testirane osobe - kažu u kompaniji. Aplikacija je za početak namenjena fabrikama i komercijalnim korisnicima. Cena će biti 480 eura mesečno, a kasnije će se primenjivati i šire.     

Pogledajte više