MINISTARSKA KOVID-VEČERA? Francuska istražuje navodnu prvoaprilsku šalu poznatog ugostitelja, vlasnik palate "Vivijen" i kuvar uhapšeni

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

11. 04. 2021. u 23:10

VELIKU buru podiglo je otkriće u Francuskoj da se u jednoj pariskoj palati održavaju zabranjene gala-večere usred pandemije kovida, na kojima učesnici nemaju maske i ne poštuju druge mere zaštite. Organizator je u kameru izjavio da na tajnim večerama učestvuju i neki ministri! Sve je kulminiralo pritvorom za organizatora i kuvara.

U prestižnom restoranu elita se nesmetano zabavljala

Čim je vrag odneo šalu, Pjer-Žan Šalanson, biznismen, kolekcionar i vlasnik pariske palate "Vivijen", pravdao se da voli humor i da je u pitanju verovatno najveća prvoaprilska šala u poslednjih dvadeset godina.

Članovima vlade i državnom vrhu nije bilo do smeha. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je poručio da Šalansona ova šala može skupo da košta. Ubrzo je kod njega i šefa kuhinje Kristofa Leroa izvršen pretres i obojica su odvedena u pritvor. Iznete optužbe bile su tema i na ministarskom savetu kojem predsedava predsednik Makron.

Vlast je opovrgla glasine, ali sumnja među običnim narodom nije nestala. Televizijska kuća koja je emitovala prilog ostaje pri svome da je na tajnim večerama u Parizu bio bar jedan član vlade. Pojavila su se u međuvremenu i neka nova svedočenja o prisustvu političara u zabranjanim restoranima.

Na video-snimku, u palati "Vivijen", s pozlaćenim oplatama na zidovima i plafonu visokom osam metara, vide se stolovi postavljeni skupocenim escajgom. Ulazak je koštao 220 evra, a na meniju od 11. marta bili su kavijar, jastog, šampanjac...

- Kada prekoračite ova vrata, više nema kovida - čuje se glas iza kamere u reportaži emitovanoj na francuskoj televiziji.

U Francuskoj su još od kraja oktobra zatvoreni svi restorani i kafići, i ova reportaža javnost je ostavila bez teksta. Vlasnik palate "Vivijen" se posle branio da je kao specijalista za nasleđe Napoleona Prvog odlučio da organizuje tematska okupljanja povodom dvestote godišnjice njegove smrti koja se obeležava 5. maja. Kao uvod u ovaj događaj, postavio je, kaže, originalnu scenu, uz konferenciju koja je trajala 45 minuta. Prave događaje će, kaže, organizovati tek kada to bude dozvoljeno. Šalonson sve pripisuje "dekoru", a novinare optužuje da su ga "uhvatili u zamku" i da su njegove izjave sekli i montirali.

"Čuvar sećanja na Napoleona Prvog bez evra državne pomoći" istovremeno optužuje druge da organizuju zabave i večere posvuda po Francuskoj, ističući to kao nedostojno.

SKUPA VEČERA

FRANCUSKO ministarstvo unutrašnjih poslova izašlo je s podatkom da je u ilegalno otvorenim restoranima u Parizu od 30. oktobra do sada kažnjeno oko hiljadu gostiju. Pojedinačna kazna iznosi 135 evra.

Pogledajte više