NEMCI SPREMNI NA VAKCINACIJU SPUTNJIKOM VE: Više od polovine stanovnika želi rusku vakcinu

Novosti online

08. 04. 2021. u 20:49

VIŠE od polovine stanovnika Nemačke spremno je da se vakciniše ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), prenosi list „Handelsblat“ pozivajući se na istraživanje agencije „Jugov“ (Yougov).

Foto: EPA

Kako se navodi u istraživanju, 55 odsto anketiranih izrazilo je spremnost da se vakciniše ruskom vakcinom kada ona bude registrovana u Evropskoj uniji. Još 19 odsto izjavilo je da bi odbilo takvu mogućnost, 14 odsto bilo je neodlučno, a 12 odsto je reklo da generalno ne želi da se vakciniše. Pri tome, list nije naveo detalje o broju učesnika istraživanja i vremenu njenog sprovođenja.

Početkom marta anketa kompanije „Forsa“ za medijsku grupu „RTL“ pokazala je da je 57 odsto građana spremno da se vakciniše vakcinom „Sputnjik Ve“, dok je u februarskom istraživanju takvo mišljenje izrazilo 45 odsto ispitanika.

U sredu je Ministarstvo zdravlja Bavarske potpisalo memorandum o namerama sa Ruskim fondom za direktne investicije o mogućim isporukama vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ u ovaj nemački region region. Prema rečima bavarskog premijera Markusa Zodera, ukoliko vakcina bude registrovana, Bavarska već u julu može primiti do 2,5 miliona doza. Za godinu dana u Bavarskoj bi mogla da se pokrene proizvodnja vakcine u fabrici „R-Pharm Germany“, rekao je ministar zdravlja Klaus Holetček.

Nakon toga, još nekoliko saveznih država izrazilo je spremnost da nabavi „Sputnjik Ve“. Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Brandenburg su najavili spremnost da započnu pregovore sa Moskvom o nabavci i proizvodnji vakcina, a u Rajni-Falzu smatraju da bi time trebalo da se bavi savezna vlada, ali napominju da bi im bilo drago da EMA odobri „Sputnjik Ve“.

rs.sputniknews.com

Pogledajte više