STRIP O SUPERMENU PRODAT ZA 3,25 MILIONA DOLARA: Kada se pojavio koštao svega 10 centi

J.Ž.S. 08. 04. 2021. u 17:55

REDAK strip u kojme se prvi put pojavio Supermen prodat je za rekordnih 3,25 miliona dolara, što ga čini najvrednijim stripom na svetu.

Foto arhiva

Na naslovnoj strani je omiljeni super junak odeven u crveni plašt koji iznad glave uzdiže automobil. Prvi je u seriji stripova Action Comicsa i smatra se "svetim gralom kolekcionara stripova".

Nije čudno što je  dostigao ovako visoku cenu jer se lik Supermena prvi put pojavio upravo u ovom prvom izdanju u maju 1938. godine, koje se prodavalo za samo 10 centi.

Strip donosi priču o Supermenovom poreklu i smatra se početkom žanra o super herojima. Ova priča govori o tome kako je Supermen došao na Zemlju s druge planete i postao Klark Kent.

Pretpostavlja se da u svetu još uvek postoji između 50 i stotinu izdanja iz iste serije, ali u mnogo lošijem stanju.

Kopija ovog stripa pronađena je među starim filmskim časopisima iz tridesetih godina prošlog veka. Njujorška aukcijska kuća ComicConnect ističe da je strip u odličnom stanju.

Novi je vlasnik "anonimni kupac" koji je "relativni početnik u investiranju u stripove". Druga kopija istog stripa prodata je 2014. godine za 3,2 miliona dolara.     

Pogledajte više