ŠOUMEN POSTAJE PREMIJER? Ko je neočekivani "izazivač" bugarskog lidera Bojka Borisova

I. STANOJEVIĆ

06. 04. 2021. u 22:45

POPULARNI bugarski folker Stanislav Trifonov (56), muzičar, glumac i političar, mogao bi da pomrsi račune aktuelnoj vlasti i premijeru Bojku Borisovu koji se nadao produžetku vladavine i posle nedeljnih izbora u ovoj zemlji.

Stanislav Trifonov

Trifonov se, prema broju dobijenih glasova, probio na drugo mesto, odmah posle Borisova, pretekavši i opozicionu Socijalističku partiju.

Ovaj multimedijalni performer, šoumen, poznat u domovini pod nadimkom Slavi, ima svoj "Ku-ku bend" sa kojim, osim folka, rokenrola i panka, izvodi i patriotske numere, koje su mu donele enormnu popularnost. Piše pesme, peva, pozajmljivao je glas filmskim likovima, a okušao se i kao prezenter na TV i producent. Kao izvanredan student, diplomirao je na Bugarskoj nacionalnoj muzičkoj akademiji. Trenutno je direktor produkcijske mreže "Sedam, osam" koja ima licence za mnoge svetski slavne rijaliti šou-programe. Sa saradnicima je, pre dve godine, osnovao i privatnu televiziju.

Izvesno da će sada u Sofiji biti još teže formirati koalicionu vladu, pošto je Trifonov, preko noći, postao ključna figura bugarske političke scene, a odbacuje svaku mogućnost političke saradnje sa Borisovim.

Očekivalo se da će Trifonov dobiti mnogo glasova, ali niko nije mogao da predvidi da će "preskočiti" i socijaliste, i osvojiti najviše poslaničkih mesta, posle umereno desničarske partije Građani za evropski razvoj Bugarske(GERB), na čijem je čelu Borisov.

- Promene su neizbežne - poručuje Slavi preko "Fejsbuka" i odbija bilo kome da da intervju.

Analitičari kažu da, ukoliko GERB ne uspe da formira koaliciju, onda će priliku za mandat za sastav vlade dobiti Trifonov sa ljudima koje nikada nije ni video i bez jasne ideje u kom pravcu valja okrenuti kormilo zemlje.

"POSTOJI TAKAV NAROD"

Trifonov predvodi novu antiestablišment stranku neobičnog imena "Postoji takav narod". Partija je nastala lane, tokom protesta protiv korupcije i Slavi je, kao zagriženi protivnik Borisova, za kratko vreme uspeo da privuče sunarodnike i sada inkasirao 17,1 odsto biračkog tela.

Pogledajte više