DVORSKA DRAMA U JORDANU: Medijima zabranjeno da izveštavaju o navodnoj zaveri protiv kralja

D. D. S. 06. 04. 2021. u 16:41

U JEDNOJ od najstabilnijih zemalja Bliskog Istoka, Jordanu, u toku je - dvorska drama. Princ Hamza je zatočen pod optužbom da je navodno pripremao zaveru protiv kralja Abdulaha Drugog (59), a kraljevina Jordan zabranila je svim domaćim medijima i korisnicima društvenih mreža da izveštavaju o navodnoj zaveri. To je objašnjeno potrebom da se sačuva tajnost istrage, dok je princ Hamza bin Husein (41), raniji prestolonaslednik, obećao podršku kralju.

foto: Rojters

- Interes domovine mora ostati iznad svega - piše u pismu o kojem je javnost obavestio sud. I Hamzin advokat je potvrdio da je "posredovanje" bilo uspešno.

Prethodno je princ Hamza tvrdio da je stavljen u kućni pritvor, pošto se žalio na "nekompetentnost" i korupciju. Negirao je da je umešan u zaveru, o kojoj je pisao američki "Vašington post".Podrška kralju Abdulahu Drugom stigla je iz SAD, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Iraka, Kuvajta i Omana. 

Kraljica Nur, Hamzina majka, na Tviteru je napisala da je u pitanju "strašna podvala" protiv njenog sina. Pokojni kralj Husein Prvi je Hamzu pripremao za naslednika, ali malo pre smrti 1999. godine se odlučio za najstarijeg sina Abulaha Drugog, jer je Hamza, koji je završio britansku Kraljevsku vojnu akademiju, smatran premladim i neiskusnim.

Aktuelni kralj je 2004. godine oduzeo Hamzi titulu prestolonaslednika i prebacio je svom najstarijem sinu. Princ Hamza, koji je u svojoj domovini sa deset miliona stanovnika, bio vojni pilot, dugo je smatran nadom opozicije u Jordanu, čak i tokom Arapskog proleća 2011. godine.

Pogledajte više