OPERACIJA NA SRCU ZA VREME POŽARA: U Blagovešćensku na ruskom Dalekom istoku hirurzi radili u čudnim uslovima

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 04. 2021. u 23:08

DOK su vatrogasci gasili požar na krovu kardiocentra u Bragovešćensku na Ruskom dalekom istoku, hirurzi nisu hteli da prekidaju operaciju već su uspešno završili ugradnju bajpasa na bolesniku koji je bio na stolu u operacionoj sali. Reč je o šest lekara i tri medicinske sestre.

Hirurzi i medicinske sestre u operacionoj sali / Foto Gazeta

Vatrogasci, njih 59, takođe su uspešno obavili svoj posao i ugasili vatru koju su izazvale neispravne električne instalacije.

- Operacija je počela pre nego što se dogodio požar. Hirurzi su bili svesni da treba završiti operaciju jer bi pacijenta u protivnom morali da prebacuju u drugu bolnicu zajedno sa aparaturom. Takva operacija se obavlja pod narkozom, a njeno prekidanje i seljenje pacijenta bi dovelo njegov život u opasnost - objašnjava ugledni moskovski profesor i glavni kardiohirurg Ministarstva zdravlja Rusije Leo Bokerija.

U neuobičajenoj situaciji hrabri i spretni hirurzi iz Blagovešćenska su odlučili da pređu na rezervne izvore kiseonika i obezbede sve što je potrebno da bi se normalno završila operacija. Posle svega, pacijent je prevezen u Oblasnu kliničku bolnicu i sada je na odeljenju reanimacije, a stanje mu je stabilno.

Gubernator Amurske oblasti Vasilij Orlov već je predložio da se nagradi ekipa koja je nastavila operaciju, a takođe i vatrogasci koji su uspeli da zaustave i ugase vatru koja je buktala na krovu.

ISTORIJA

ZGRADA kardiocentra u Blagovešćensku ima istorijski značaj, napravljena je početkom prošlog veka i biće konzervirana, a zatim i obnovljena.

Pogledajte više