VELIKI PROJEKAT NOVOG EVROPSKOG SAVEZA: Orban i Moravjecki danas sa Salvinijem

Tanjug 01. 04. 2021. u 16:58

MAĐARSKI premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki sastaće se danas sa Mateom Salvinijem, liderom italijanske desničarske stranke Liga, kako bi pokušali da postave temelje za novu evropsku političku grupaciju.

Foto: EPA

Nacionalisti su pokušali dugo i nisu uspeli da ujedine svoje snage u Evropi, delom zbog sukoba oko nacionalnih interesa, a delimično zbog velikih razlika u pogledima na spoljnu politiku kao što su veze sa Rusijom, preneo je Rojters.

Orban ima veoma prisan odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Mađarska se izjasnila protiv sankcija EU Rusiji, a koristi rusku naftu, gas i nuklearnu energiju. Postala je i prva zemlja EU koja koristi rusku vakcinu protiv kovid-19.

Salvini je, takođe, naklonjen Rusiji, kao i neke druge strane u potencijalnom savezu, ali to bi moglo da se ne svidi Poljacima, što bi izazvalo nelagodu među ostalim potencijalnim saveznicima, kažu diplomate.

- Bio sam zaista iznenađen zbog ove vrste ''sastanka na vrhu' - iako Salvini nije u italijanskoj vladi", izjavio je neimenovani diplomata britanskoj novinskoj agenciji.

- Previše je pitanja kao što je Rusija koja su na čekanju, a ja ne očekujem da trojica momaka izađu večeras i najave zajedničku parlamentarnu grupu EU - dodao je diplomata.

Pogledajte više