NOVI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ruska vakcina „KoviVak“ - efikasna protiv svih novih sojeva korone

Novosti onlajn

31. 03. 2021. u 22:51

RUSKA vakcina protiv kovid 19 „KoviVak“ će biti efikasna protiv novih sojeva virusa korona, izjavio je direktor centra „Čumakova“ Ajdar Išmuhametov koji je napravio preparat.

Foto: Ria.ru

- Apsolutno smo sigurni u to jer naša vakcina koristi ceo virus, čitav niz antigena koji ulazi u sastav ove nove pošasti, i možemo biti sigurni da promene mutacija koje generalno dostižu delić procenta na današnji dan neće biti značajne. Zato smo sigurni da će upravo ova vakcina u potpunosti zatvoriti pitanje novih mutacija - rekao je Išmuhametov televiziji „Rusija 1“.

Po njegovim rečima, za sada je rano govoriti koliko dugo će trajati antitela, dobijena ovom vakcinom, jer je prošlo malo vremena za posmatranje vakcinisanih.

- Sada je teško reći. Možemo prvo da ocenimo naše iskustvo, a ono je oko sedam meseci – sedam meseci postoji imuna zaštita. Možemo govoriti samo o dužini studije koju imamo - rekao je naučnik.

U isto vreme, naglasio je Išmuhametov, u centru „Čumakova“ su napravljene druge vakcine istom metodom: npr. protiv besnila i encefalitisa.

- Neke od njih daju doživotni imunitet, a neke dve-tri godine - izjavio je on.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je danas da će početkom aprila „KoviVak“ biti puštena u civilni promet.

(Sputnjik)

Pogledajte više