LAŽNE CIFRE ŽIVOTIMA PLATILI GRAĐANI: Karabinjeri razbili mrežu falsifikovanja podataka o pandemiji na Siciliji

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

31. 03. 2021. u 15:33

OTKRIVENA je prevara koja je trajala od novembra prošle godine do marta ove u iskazivanju podataka o broju preminulih od korona virusa i pozitivnih na testovima kako region Sicilija ili neke njene provincije ne bi prešli u crvenu zonu pandemije i tako bili prinuđeni da sprovode najstrožije antikovid mere.

Foto AP

Krenulo je sve slučajno, nakon utvrđivanja lažnih podataka dobijenih iz jedne laboratorije u gradu Alkamo o broju pozitivnih na tampon testovima, i potom je specijalno Odelenje karabinjera za Zdravstvo (NAS) krenulo sa prisluškivanjem telefonskih razgovora u kojima su saopštavani podaci iz provincijskih centara za Kovid-19 kao u onih u glavnom sedištu regionalne uprave za Zdravlje u Palermu.

Juče su karabinjeri uhapsili tri osobe odgovorne u tom sedištu, zaplenili dokumentaciju jer je prevara već bila evidenta i u velikom broju slučajeva. Istraga je pokazala da je oko 40 puta više lažnih izveštaja gde su podaci skrivani ili lažno iskazani.

Podaci su iz provincijskih sedišta stizali regularno, zvaničnim kanalima, faksom, telefonom, ali su u glavnom sedištu bili prepravljani, “zamrzavani”, smanjivani ili uvećavani, po potrebi, da ne bude sumnjivo “suviše malo danas”, “suviše mnogo, smanji”, u sedištu su pravili svoju “sivu zonu” ali da se ne dođe nikada do “preterane dnevne cifre” koja bi uvodila region ili neke provincije u crvenu zonu.

Objavljeni su sadržaji brojnih razgovora kako da se “prilagode” podaci, zastrašujuće je kako se sa lakoćom i ležernošću predlagalo i odlučivalo “dodaj ovde, broj mrtvih danas ih je malo”, “oduzmi sutra…”, “dodaj sutra”, “ostavi taj broj zamrznut videćemo”... Tako su varali i predsednika regiona Sicilija Nela Muzumećija.

Optužnica tereti troje uhapšenih državnih službenika za krivično delo lažnog materijalnog iskazivanja i falsifikovanje zvaničnih spisa od strane državnog službenika u javnoj administraciji. NAS je našao i podatke koji su bili zvanično upućivani u taj centar, a krajnji rezultat te prevare trebalo je da bude stvorena slika “efikasnog sanitarnog sistema u tom regionu i dobar rad tamošnje političke klase”.

Lažno iskazane brojeve platili su građani koji nisu znali realne podatke i stepen izloženosti riziku od pandemije. A Tužilaštvo u Palermui sada radi na istrazi koja bi dovela do otkrivanja čitave mreže prevare jer su ti lažni podaci sabirani u nacionalnom sanitarnom centru i sadrže lažnu sliku razvoja pandemije na Siciliji.

Pogledajte više