U KORAK SA NOVIM DOSTIGNUĆIMA: Od 1. aprila počinje remont nuklearne elektrane Krško

J.Ž.S. 30. 03. 2021. u 15:56

ISKLjUČENjEM Nuklearne elektrane Krško (NEK) iz mreže 1.aprila započeće njen redovni remont koji će trajati nešto više od mesec dana.

Arhiva Novosti

       U 31. ciklusu koji se upravo završava, elektrana je proizvela 1,84 odsto više energije od planiranog, a prošle godine je drugi put u pogonskom veku prekoračila proizvodnju od šest milijardi kilovat sati električne energije, dok je pokazatelj raspoloživosti elektrane iznosio 99,6 procenata.

Zbog remonta je pripremljeno 4.000 radnih naloga i oko 40.000 remontnih aktivnosti. Sve radove vode i nadziru zaposleni, a u njima će učestvovati oko 1.800 radnika iz Hrvatske i Slovenije, kao i izvođači specifičnih radova u nuklearnoj industriji iz međunarodnog okruženja.

Planirano je i 13 većih tehnoloških modernizacija. Većina je deo projekata Programa nadogradnje sigurnosti, koji obuhvata ugradnju dodatnih sigurnosnih sistema za osiguravanje hlađenja jezgra u reaktoru i istrošenog goriva, a doprinosi još većoj otpornosti elektrane na prirodne i ostale malo verovatne događaje. Izgradnjom dodatnih sistema Krško će biti u rangu sa novim nuklearnim elektranama.

Započela je i izgradnja suvog skladišta istrošenog goriva, koje se u svetu smatra najprimerenijim privremenim skladištenjem pa je zbog toga i najraširenije. To znači prelazak od aktivnih rešenja u pasivna jer za hlađenje nije potreban dodatan uređaj, sistem ili energent.     

Pogledajte više