SUECKA KRIZA: Posledice blokade ključne pomorske veze Evrope i Azije trajaće mesecima

D. D. S. 29. 03. 2021. u 17:56

NAJVEĆA svetska integrisana brodarska kompanija "Maersk" upozorila je da je blokada Sueca već pokrenula niz daljih poremećaja, a posledice na brodarstvo i globalni lanac snabdevanja možda će potrajati mesecima. Kompanija je takođe saopštila da je odlučila da preusmeri 15 brodova preko Rta dobre nade u južnoj Africi, što je duže i potencijalno opasnije putovanje.

Foto AP

"Maersk" procenjuje da će biti potrebno bar šest dana da se red brodova probije kroz plovni put, ključnu pomorsku vezu između Evrope i Azije. U saopštenju se upozorava da će, čak i kada je Suecki kanal u potpunosti otvori, "efekat talasa na globalno snabdevanje" biti značajan: "Blokada je već pokrenula seriju daljih poremećaja i zaostataka u globalnom brodarstvu kojima bi mogle potrajati nedelje, a možda i meseci", zaključuje se.

Kroz kanal svakodnevno prolazi oko 12 procenata svetske trgovine i osam odsto transporta tečnog prirodnog gasa. 

Podaci eksperta za isporuku "Loids list" sugerišu da je čak 9,6 milijardi dolara robe svakodnevno trpelo štetu otkako se teretn brod "Ever given", prošlog utorka, zaglavio u Seckom kanalu, i tako blokirao promet u jednom od glavnih svetskih pomorskih puteva. Alternativni put oko Rta dobre nade dodaje čak devet dana putovanju brodom od Tajvana do Roterdama, kao i dodatne bezbednosne rizike zbog zapadne obale Afrike, teško pogođene piratstvom.

Pogledajte više