RUSKI NAUČNIK UPOZORAVA: Sledaća faza je zaražavanje domaćih životinja, virus korona još nije realizovao svoj patogeni potencijal

Novosti online 29. 03. 2021. u 11:26

KADA čovečanstvo bude zaštićeno od virusa korona uz pomoć vakcina, infekcija će se proširiti na domaće životinje, izjavio je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

Foto: Depositphotos

- Virus korona još nije realizovao svoj patogeni potencijal. Sledeća faza je zaražavanje domaćih životinja. I kada tokom godine zaštitimo čovečanstvo dobrim vakcinama, domaće životinje će do tada biti zaražene - rekao je Gincburg u intervjuu za list „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, žarišta uzročnika infekcije će neprestano okruživati čoveka, pritom će istovremeno evoluirati.

- Moramo biti spremni za dug suživot sa ovim patogenom - dodao je on.

S tim u vezi, podsetimo da će Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roselhoznadzor) krajem aprila predstaviti vakcinu protiv patogena kovida 19 za životinje. Vakcina „Karnivak-Kov“, koju je razvio Roselhoznadzor, namenjena je prevenciji koronavirusne infekcije kod krznenih životinja, pasa i mačaka.

Direktor „Gamaleja“ je za list objasnio i da je virus korona vrlo osetljiv na status humanog interferona i istakao da ljudi sa velikim brojem interferona (molekuli antivirusnih proteina) u telu mogu da ne dobiju tu infekciju.

Po njegovom mišljenju, sam interferon nije koristan za prevenciju virusa korona, već njegov induktor, jer se sam interferon vrlo lako razgrađuje i toksičan je.

- Ovo je izuzetno moćan preparat koji deluje lokalno. Ako se primeni, može da počne da opada kosa, kao u hemoterapiji. Potrebno je uvesti induktor interferona. To je kagocel, polioksidonijum. Ja ih uzimam dva do tri puta godišnje - objasnio je naučnik.

Da su na samom početku pandemije Rusi primenjivali induktore interferona, možda bi broj obolelih bio 20-30 odsto manji, smatra naučnik.

(Sputnjik)

Pogledajte više