"UŠLI SMO U NAJOPASNIJU FAZU PANDEMIJE": Merkelova upozorava - Postoji rizik od mutiranih sojeva koji će biti otporni na vakcine

Tanjug 28. 03. 2021. u 09:21

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel upozorila je da se mora smanjiti broj zaražavanja u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva korona virusa koji će biti otporni na vakcine.

Foto AP

Merkelova je najavila da se mora uvesti noćni policijski čas u svim delovima Nemačke sa visokim brojem novih slučajeva kovida.

- Ušli smo u najopasniju fazu pandemije. U narednih nekoliko nedelja će se razjasniti da li možemo predvidivo držati pandemiju pod kontrolom - poručila je Merkelova, prenosi Rojters.

Načelnica osoblja nemačke kancelarke, Helga Braun, potvrdila je za nemačke medije da zemlja ulazi u najopasniju fazu pandemije.

- Ukoliko ponovo budemo imali brz porast broja novoinficiranih, postoji velika opasnost da će virus mutirati i da će postati otporan na vakcine. Onda će nam biti potrebna nova vakcina i vakcinacija će morati da krene iz početka - upozorila je Braunova.

Nemačka se nalazi u četvoromesečnom zaključavanju tokom koje je policijski čas uvođen na lokalnom nivou.

Merkel je u međuvremenu odustalaod petodnevnog uskršnjeg zaključavanja zemlje i izvinila se građanima zbog takvih planova.

Pogledajte više