RUSI ODGOVORILI NA UKRAJINSKU PROVOKACIJU: Kijev hoće da deportuje stotine hiljada ljudi, posle ovih reči moraće dobro da razmisle

Novosti online

27. 03. 2021. u 22:28

REČI potpredsednika Ukrajine Alekseja Reznjikova o planiranom iseljavanju Rusa sa Krima nemaju nikakve veze sa stvarnošću, rekao je za RIA Novosti Aleksandar Molohov, šef radne grupe za pitanja međunarodnog prava pri stalnoj misiji republike Krim.

Foto: AP Photo/Andrew Lubimov/Depositphotos

Ranije je Reznjikov rekao da će Kijev pošto povrati poluostrvo proterati Ruse koji su se doselili na Krim. On navodi da je Rusija u republiku "dovela" pola miliona ljudi kako bi "razblažila" lokalno stanovništvo.

- U poslednje vreme, od strane ukrajinskih vlasti, primećujemo tvrdoglavu zamenu teza: umesto da razgovaraju o stvarnim problemima bilateralnih odnosa, oni nam pokušavaju nametnuti teme koje nikakve veze sa stvarnošću - rekao je Molohov.

Ove nedelje je predsednik Volodimir Zelenski odobrio strategiju za "deokupaciju" Krima.

Prema ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi, ovo je jedan od "tri stuba" politike Kijeva u "vraćanju" poluostrva. Druga dva su konsolidacija, odnosno udruživanje napora svih partnera na osnovu međunarodne „Krimske platforme“, i sinergija - „obnavljanje međunarodnog prava“ i punog ukrajinskog suvereniteta nad poluostrvom.

Kako je izjavila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, bilo kakvi napori Kijeva da vrati Krim Ukrajini su nelegitimni i biće shvaćeni kao agresija na Rusiju.

Pogledajte više