IM TESTIRAO RAKETU DOK JE BAJDEN GOVORIO: Vašington osudio lansiranje, Pjongjang odbija kontakt

D. D. S. 26. 03. 2021. u 13:40

SEVERNA Koreja je saopštila da je testirala taktički vođeni projektil, koji su južnokorejska i japanska vojska opisale kao balističku raketu kratkog dometa.

Foto: Printscreen

Lansiranje je bilo drugo koje je Severna Koreja, na čelu sa predsednikom Kim Džong Unom, izvela za nedelju dana, a koincidiralo je sa prvom konferencijom za novinare novog američkog šefa Bele kuće i glavnokomandujućeg armije SAD, Džozefa Bajdena.

Ubrzo pošto je Pjongjang potvrdio lansiranje, Vašington je osudio pojačanu raketnu aktivnost Pjongjanga, osuđujući testove kao "destabilizujuće". Prethodno je Severna Koreja isključila bilo kakav kontakt sa novom američkom administracijom dok Vašington "ne napusti neprijateljsku politiku". Pjongjang je navode Vašingtona da Severna Koreja predstavlja neposrednu pretnju nazvao "ludačkom teorijom".

Novi testirani projektili koriste poboljšane motore na čvrsto gorivo i teže bojeve glave teške 2,5 tone. Vladajuća Radnička stranka Severne Koreje je saopštila da su projektili "tačno pogodili cilj postavljen u vodama 600 kilometara od istočne obale Koreje".

Prema ranijim procenama južnokorejske vojske, projektili su ispaljeni iz severnokorejske provincije Južni Hamgiong i preleteli oko 450 kilometara pre nego što su pali u Japansko more. Lansiranje u četvrtak usledilo je samo četiri dana pošto je Severna Koreja ispalila dve krstareće rakete kratkog dometa u Žuto more, između Korejskog poluostrva i Kine.

Iako lansiranje krstarećih raketa nije izričito zabranjeno u okviru rezolucija UN o Severnoj Koreji, zabranjeno je ispitivanje balističkih projektila.

- Ova lansiranja krše višestruke rezolucije Saveta bezbednosti UN i prete regionu i široj međunarodnoj zajednici - ocenio je američki Stejt department.

Pogledajte više