UKRAJINSKI FAŠISTI KRENULI NA LUGANSK: Primećeni pripadnici "Desnog sektora", eskalacija sve izvesnija

Novosti online

22. 03. 2021. u 17:21

U BLIZINI kontakt-linije u Donbasu primećeni su militanti radikalne organizacije "Desni sektor", izjavio je portparol Nacionalne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Jakov Osadčij.

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Prema njegovim rečima, meštani su rekli da su dve grupe militanata prisutne u području Stanice Luganske u zoni nadležnosti 80. brigade ukrajinskih oružanih snaga.

Kako je rekao portparol, prva grupa planira da organizuje provokacije u blizini linije razgraničenja, a druga grupa je postavila pokretni kontrolni punkt u području Stanice Luganske radi pregleda vozila i dokumenata lokalnog stanovništva.

- Primećeni su pokušaji vrbovanja potencijalnih doušnika - dodao je portparol Narodne milicije.

Inače, ekstremistička grupa „Desni sektor“ zabranjena je u Rusiji od januara 2015. godine.

Istovremeno, on je rekao da su vlasti samoproglašene LNR primetili dolazak 13 zapadnih medija u Donbas, uključujući američke i evropske.

- U zonu Operacije združenih snaga (OOS) su 21. marta stigli predstavnici 13 nacionalnih i stranih medija, uključujući 'Radio slobodu' iz SAD, francuski 'Frans-pres' i britanski 'Rojters' sa ciljem da opravdaju agresivne akcije Kijeva u očima stranih tutora - rekao je Osadčij.

Prema njegovom mišljenju, Kijev uz pomoć uključivanja stranih medija želi da dovede u zabludu svetsku zajednicu i rukovodstvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i da ih ubedi u potpunu privrženost Kijeva kursu mirnog rešavanja sukoba u Donbasu, kao i da „Narodne Republike namerno pogoršavaju situaciju“.

On je nešto ranije izjavio da ukrajinska vojska odbija da izvršava naređenja svojih komandira koja se tiču izvođenja provokacija.

Od prošlog meseca situacija u Donbasu je sve napetija: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt-liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

(Sputnjik)

Pogledajte više