TEROR BRITANSKIH NENONACISTA: Grupa "Zonenkrig divižn" proglašena terorističkom u Australiji

D. D. S. 22. 03. 2021. u 15:30

BRITANSA neonacistička organizacija "Zonenkrig divižn" (SKD) prva je ultradesničarska grupa koja je u Australiji oglašena kao teroristička.

Foto S. Janković

Grupa SKD se pridružila spisku od 27 zabranjenih organizacija u Australiji, koje su se do sada vodile kao džihadističke, ili separatističke, grupe.

SKD je izdanak "Atomvafen divizije", pokreta bez vođe koji je potekao iz SAD, a bazira se na neonacističkim terorističkim organizacijama iz 1970-ih i 1980-ih godina prošlog veka.

- SKD se drži gnusne, nasilne ideologije koja podstiče usamljene teroriste željne da nanesu značajnu štetu našoj zemlji - rekao je Piter Daton, australijski ministar unutrašnjih poslova.

Šef australijske obaveštajne agencije ASIO Majk Berdžis rekao je da su SKD i druge desničarske grupe činile 40 odsto istraga povezanih sa terorizmom sprovedenih u toj zemlji tokom proteklih 12 meseci.

Pre dve godine tinejdžerski neonacista zatvoren je u Britaniji zajedno sa još jednim članom SKD zbog terorizma. On je pozivao na nasilje protiv britanskig princa Harija, proglašavajući ga "izdajnikom rase" posle braka sa američkom glumicom Megan Markl. A naoružani Australijanac ubio je iste te godine 51 vernika u džamijama u novozelandskom gradu Krajstčerču.

Australijska bezbednosna obaveštajna organizacija rekla je da se pretnja krajnje desnice "povećala" i postala "trajna pretnja".

Pogledajte više