AMERIČKI OBAVEŠTAJCI OTKRILI: Vojno rukovodstvo Irana razmatralo mogućnost odmazde zbog ubistva Sulejmanija

Novosti online 21. 03. 2021. u 18:34

PREDSTAVNICI Korpusa čuvara islamske revolucije Irana razgovarali su o mogućnosti organizacije napada na vojnu bazu Fort Maknejr u Vašingtonu kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle godine, prenosi AP pozivajući se na neimenovane izvore iz američkih obaveštajnih službi.

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File/Depositphotos

Kako navodi agencija, ovaj napad bi trebalo da bude sličan napadu na američki brod „Ju-Es-Es Koul“ 2000. godine, kada je on dignut u vazduh u luci Adena i tada je 17 američkih vojnika poginulo.

Pored toga, kako navodi izvor, u planu je i da se izvrši napad na načelnika štaba vojske SAD Džozefa Marina čija se rezidencija nalazi u blizini te baze.

Ovu informaciju američke obaveštajne službe doznale su tako što su presrele razgovor predstavnika Korpusa čuvara islamske revolucije tokom kojeg je, između ostalog, bilo reči i o upadu u bazu u Vašingtonu sa ciljem njenog budućeg praćenja.

Prema ocenama izvora, vojno rukovodstvo Irana nije zadovoljno odgovorom Teherana na ubistvo Sulejmanija, pre svega zbog rezultata raketiranja baze u Iraku.

Podsetimo, komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu. On je ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

(Sputnjik.rs)

Pogledajte više