SALVINI HOĆE RUSKU VAKCINU: Nacionalna diskusija u Italiji o "Sputnjiku V"

Milica Ostojić (Rim)

19. 03. 2021. u 15:24

U ITALIJI se već danima vodi diskusija, u koju se uključio i Mateo Salvini, da li će se Sputnjik V proizvoditi u toj zemlji.

Foto: EPA

- Ne mogu se više dopustiti greške EU i zakrpe u kašnjenju Brisela - tako Salvini diplomatski podvlači sadašnje stanje sloganom "Kupiti vakcine bilo gde, pre svega od Rusije Vladimira Putina i od onih evropskih zemalja koje su vakcinu Sputnik V već poručile u velikoj količini, ne čekajući autorizaciju Evropske agencije za lekove (Ema)".

Zna se da je Salvinijeva agenda ovih dana bila prepuna susreta, videokonferencija i telefonskih razgovora sa svojim kolegama zemalja grupe "Višegrad" (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska). Prva zemlja u Evropa koja je uvela Sputnjik bila je San Marino, koja je poručila doze ruske vakcine i počela vakcinisanje još 25. februara, jer su vakcine Fajzer i Moderna, koje su trebale da stignu preko Italije bile u zakašnjenju u isporuci. Odluka, kako su objasnili u toj maloj zemlji, nije bila strateško-politička već sanitarna neophodnost.

Salvini je imao videokonferenciju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji se vakcinisao kineskim cepivom Sinofarm, a koji je poručio veliku količinu kineske i ruske vakcine. Razgovarao je kako sa liderima zemalja Višegrad, tako je i naglasio da austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi da otvori evropska vrata za vakcinu Sputnik V.

Ali Salviniju sada direktnu prepreku predstavlja dojučerašnji najbliži saradnik iz Lige Đankarlo Đorđeti koji je u Vladi Marija Dragija postavljen za ministra za Ekonomski razvoj, a koji želi da se vakcine kupuju u saglasju sa stavom EU, računajući da će tako "akreditovati Ligu kako u EU tako i u Vašingtonu” a prva prepreka mu je partijski kolega Mateo Salvini sa svojim idejama drugačijim od onih koje zagovara italijanska Vlada.

Tako će opet geopolitika igrati najznačajniju i presudnu ulogu u kupovini vakcina, u dozvoli za proizvodnju onih koje EU i dalje neće i Italija će ostati sa za sada nepoznatim posledicama u kampanji vakcinisanja i kašnjenju koje je više nego evidentno, a sa obećanjima da će to biti nadoknađeno, ne zna se kada.

Pogledajte više