"KNJAZ OLEG" JE PONOS RUSKE FLOTE: Nuklearni nosač ubitačnih "Bulava" će čuvati Tihi okean od neprijatelja (VIDEO)

Novosti online

19. 03. 2021. u 13:35

RUSKA mornarica će do kraja godine dobiti tri nove nuklearne podmornice, uključujući i plovila klase "Borej-A".

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Vrhovni komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov saopštio je u intervjuu za list "Krasnaja zvezda" da će floti biti predane strateška nuklearna podmornica "Knjaz Oleg" (Projekat 955A "Borej-A"), kao i dve višenamenske podmornice "Kazanj" i "Novosibirsk" (Projekat 885M).

Vojni stručnjak i kapetan u rezervi Vasilij Dandikin je rekao za Radio Sputnjik da će "Knjaz Oleg" biti jedini nuklearni podvodni nosač raketa četvrte generacije na planeti.

- Ovo je vrlo važna stavka. "Knjaz Oleg" će biti prva serijska modernizacija klase "Borej-A". Prva podmornica te klase, "Knjaz Vladimir", već služi u Severnoj floti, dok će "Knjaz Oleg" biti u Tihookeanskoj floti. Danas je to jedina nuklearna podmornica četvrte generacije i naš ponos. Amerikanci tek prave takve podmornice. Ovo plovilo ima mnogo dobrih karakteristika: izuzetno je tiha, ima odličnu dubinu zaranjanja, nova sredstva za otkrivanje neprijateljskih plovila, sisteme zaštite od torpeda... Kruna svega je naravno udarni kompleks "Bulava". To je verovatno najpogodniji raketni sistem za flotu nuklearnih podmornica. Jednom rečju, ovo su plovila koja su ponos naše flote i naše zemlje. Ukupno će biti napravljeno deset podmornica - rekao je Dandikin.

U ovom trenutku Ruska flota ima tri podmornice klase "Borej" - "Jurij Dolgoruki", "Aleksandar Nevski" i "Vladimir Monomah", dok će prvo plovilo unapređenog projekta "Borej-A" biti "Knjaz Vladimir".

Pogledajte više