USKORO NOVINE NA FARMACEUTSKOM TRŽIŠTU: Testovi će moći da otkrivaju nove sojeve korona virusa

J.Ž.S. 16. 03. 2021. u 23:21

ŠVAJCARSKA farmaceutska kompanija "Roše" je najavila da radi na novom dijagnostičkom testu čija je svrha otkrivanje nove varijante korona virusa u laboratorijskim uslovima.

Foto Ž. Knežević

Novi test, koji će se koristiti u laboratorijskim istraživanjima, naučnicima bi trebalo da olakša praćenje mutacija virusa, njihovu prevalenciju i potencijalni uticaj na dijagnostiku infekcija, na vakcine i na načine lečenja, stoji u saopštenju fabrike.

Nazvan CobasSARS-CoV-2 Variant Set 1, test omogućuva otkrivanje i razlikovanje različitih mutacija uočenih u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti.

- Stalni nadzor i praćenje novih varijanti korona virusa presudno je za javno zdravlje - Kažu u ovoj kompaniji.

Praćenje novih sojeva pomoći će zdravstvenim sistemima da odluče koje će mere preduzeti u borbi protiv kovida-19.

Test će se moći da se koristi na uređajima fabrike pod nazivom Cobas 6800/8800, široko distribuiranim laboratorijima i bolnicama u svetu.

Odeljenje za dijagnostiku, globalnog farmaceutskog diva od početka pandemije, lansirao je petnaestak testova za otkrivanje korona virusa, a njihov raspon kreće se od molekularnih, preko onih za otkrivanje antitela do testova koji omogućuju razlikovanje zaraze korona virusom od infekcije gripom.     

Pogledajte više