DONBAS JE KRVAVA RANA NA TELU UKRAJINE: Žestok odgovor na provokacije iz Kijeva, Balbek "potkačio" i Amerikance

Novosti online

13. 03. 2021. u 19:17

DONBAS je krvava rana na telu Ukrajine, kaže poslanik Dume Ruslan Balbek, dodajući da bi Kijev učinio sve da to pitanje postane deo međunarodne agende.

Foto: Printscreen

Balbek je komentarisao izjavu šefa ukrajinske delegacije u Kontakt grupu za Donbas Leonida Kravčuka da postoji opasnost od izbijanja konflikta velikih razmera u regionu zbog čega treba uključiti Ameriku u pregovore o Donbasu.

- U velikim razmerama misli gospodin Kravčuk, čak bi da unutarukrajinski civilni konflikt svrsta na listu svetskih problema. Bilo šta, uskoro će i signal u kosmos poslati za pomoć, samo da ne ispunjavaju Minske sporazume. A što se tiče velikog konflikta, sudeći po svemu, sve vodi ka tome - rekao je Balbek.

Komentarišući potencijalno angažovanje Amerike u pregovorima u Donbasu, Balbek kaže da su se SAD pokazale kao agresor i da Vašington menja uslove sporazuma unilateralno, tako da „s njima niko neće razgovarati“.

- U svakom slučaju, Donbas je krvava rana na telu Ukrajine, a ne međunarodne zajednice, mada bi bivši predsednik Ukrajine veoma voleo da se problemima Kijeva bavi ceo svet - zaključio je ruski poslanik.

Kravčuk je ranije danas rekao da Kijev vodi konsultacije o učešću Amerike u pregovorima o Donbasu, kao i da Rusija može da bude protiv toga ali mora da iznese odgovarajuće argumente.

On je uveren da Amerika treba da učestvuje u tim pregovorima.

- Konflikt u Donbasu nije samo ukrajinski pitanje, i čak ni samo evropsko. To je pitanje mogućnosti izbijanja velikog sukoba ukoliko Rusija ne bude zaustavljena u svojim apetitima - rekao je Kravčuk.

(Sputnjik)

Pogledajte više