12 AFERA NIKOLE SARKOZIJA: Muke bivšeg francuskog predsednika - sredinom meseca ponovo na optuženičkoj klupi

G. ČVOROVIĆ

09. 03. 2021. u 13:21

TEK što je nedavno osuđen, Nikola Sarkozi moraće već sredinom ovog meseca ponovo da sedne na optuženičku klupu.

Foto AP

Nekadašnji francuski predsednik ima silnih problema s pravosuđem, a "Mond" je izračunao da se njegovo ime pominje u čak 12 afera!

PRISLUŠKIVANjE - Sarkozi je u ponedeljak osuđen na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno, jer je 2014. sudiji Žilberu Aziberu ponudio pomoć da dobije visoku sudsku funkciju u Monaku, a da mu on zauzvrat da na uvid elemente iz istrage koja je ranije otvorena protiv njega zbog sumnji u finansiranje prve predsedničke kampanje 2007.

BIGMALION - Afera nosi ime po agenciji koja je zajedno sa Sarkozijevom bivšom strankom osumnjičena da je nameštenim fakturama "šminkala" rashode za drugu predsedničku kampanju 2012. Istraga je utvrdila da Sarkozi nije davao naređenja, ali istražni sudija smatra da je bivši predsednik morao da zna i poštuje zakon. Suđenje počinje 17. marta.

GADAFI - Zbog sumnji da mu je bivši libijski vođa Mamer el Gadafi finansirao predizbornu kampanju 2007. godine, protiv Sarkozija je pokrenuta, a u oktobru prošle godine i proširena, istraga zbog pasivne korupcije, prikirivanja pronevere javnih sredstava, nelegalnog finansiranje kampanje i zločinačkog udruživanja. Pominje se suma od čak 50 miliona evra. Sarkozi odbija sve optužbe.

KARAČI - Pred izbore 1995. godine, vlada Eduara Baladira u kojoj je Nikola Sarkozi bio ministar budžeta dala je ogromne provizije Pakistanu i Saudijskoj Arabiji prilikom prodaje oružja i fregata, a jedan deo je bio namenjen da se vrati za finansiranje Baladirove predsedničke kampanje u kojoj je Sarkozi bio portparol. Nikola Sarkozi u ovom dosijeu ima status asistiranog svedoka.

RUSKA VEZA - Sud je sredinom prošle godine pokrenuo preliminarnu istragu povodom veza između Nikole Sarkozija i ruskog osiguravajućeg društva Rezo Garancija (Reso Garantia). Sarkozi je sklopio ugovor za savetnika u visini od tri miliona dolara, prema pisanju francuskog "Medijaparta", a primio do sada pola miliona. Sud zanima da li je reč o legalnom savetovanju, ili trgovini uticajem.

KOVERAT - Istražujući u okviru afere Gadafi, sud je pronašao da je Sarkozi često plaćao krupnom novčanicom od 500 evra. Bivši predsednik je rekao da je imao običaj da diže dve hiljade evra mesečno u krupnim apoenima. Istovremeno je kod jednog antikvara pronađen koverat s njegovim imenom i četiri novčanice od 500 evra. Sarkozi je objasnio da su bile namenjene za kupovinu statue namenjene za poklon. Istraga je u toku.

KAZAHGEJT - Sud je 2013. godine pokrenuo istragu povodom ugovora vrednog 2 milijarde evra o kupovini helikoptra i lokomotiva iz 2010. sa Kazahstanom. Sumnja se u povraćaj dela provizije, ali i u pritisak na belgijske vlasti da bi se izmenom zakona omogućilo izbegavanje procesa za trojicu kazahtanskih biznismena. Sarkozi je kao predsednik učestvovao u sklapanju ugovora, ali do sada nije direktno optužen.

DžET - Povodom istrage oko drugih afera, pronađeni su računi kojima je jedna privatna firma u vlasništvu njegovog prijatelja plaćala njegove privatne letove. Postupak je obustavljen 2016.

TAPI - Kada je Sarkozi ušao u Jelisejsku palatu, država se saglasila da se biznismenu Bernaru Tapiju isplati 404 miliona evra na ime štete koju je pretrpeo u sporu oko prodaje "Adidasa" 1993. Kasnije je sud tu odluku poništio, pa je Tapi 2015. bio obavezan da taj novac vrati. Sarkozi je, pozivajući se na imunitet, odbio da svedoči u ovoj aferi.

ANKETE - Tokom Sarkozijevog predsednikovanja, plaćeno je više miliona evra iz javnih fondova za ispitivanja javnog mnjenja oko pitanja koja su se ticala Sarkozija, njegovog okruženja i protivnika. Optuženo je nekoliko Sarkozijevih saradnika iz onog vremena, ali ne i sam Sarkozi koji se u ovom slučaju pozvao na predsednički imunitet.

BETANKUR - Sarkozi je, zbog nedostatka dokaza, 2013. godine oslobođen optužbi da je koristio slabosti bogate vlasnice "L'Oreala" Lilijan Betnakur da bi dobio novac za kampanju.

PENALI - Iako je sam trebalo da plati penale zbog prekoračnog limita za predsedničku kampanju 2012. godine, to je učinila tadašnja njegova stranka UMP. Ipak, oslobođen je optužbi 2015.

Pogledajte više