SVE VIŠE DEVOJČICA PRISILJENO NA BRAK: U pandemiji virusa korone povećan broj maloletničkih večnanja

J.Ž.S. 08. 03. 2021. u 18:14

U uslovima pandemije koronavirusa deset miliona dece moglo bi do 2030. da stupi u brak, upozorio je UNICEF, a još sto miliona devojčica moglo bi biti prisiljeno na brak u narednih deset godina.

Foto AP

       Brakovi devojčica mlađih od 18 godina posledica su više činilaca povezanih s krizom kovida-19, pre svega zatvaranja škola, pogoršanja ekonomskih uslova, poremećaja u javnim uslugama i smrti roditelja, upozorava Fond za decu pri UN.

- Kovid-19 je pogoršao ionako tešku situaciju za milione devojčica - rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrieta Fore. - Ali, mi možemo i moramo stati u kraj maloletničkim brakovima.

Pandemija tako preti da će zaustaviti napredak ostvaren u proteklih deset godina u kome je stopa venčanja maloletnih devojčica pala sa 25 na 20 odsto, što znači da 25 miliona takvih brakova nije sklopljeno.

- Moramo odmah da preduzmemo korake kako bi se umanjile posledice pandemije za devojčice i za njihove porodice - istakla je Fore. - Otvaranjem škola, osiguranjem pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama, primenom zakona možemo da pomognemo da im se ne uništi detinjstvo.

UNICEF-ovi podaci pokazuju da je 650 miliona devojčica u svetu stupilo u brak pre navršene 18. godine. Polovina takvih brakova sklopljena jeu Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Indiji i u Nigeriji.

Stopa venčanja maloletnih devojčica u Nigeru je 76 procenata, a u Demokratskoj Republici Kongu 68 odsto, navodi UNICEF za prošlu godinu. Stopa venčanja maloletnih dečaka šest puta je manja nego kod devojčica.     

Pogledajte više