RUSKI POSLANIK UPOZORAVA: "Izjave poljskog generala - neprijateljske i zastarele!"

Novosti onlajn

07. 03. 2021. u 18:27

POSLANIK Državne dume Rusije Aleksandar Pjatikop smatra da su izjave bivšeg komandanta poljskih kopnenih snaga generala Valdemara Skšipčaka o mogućem ratu NATO-a protiv Rusije, neprijateljske i zastarele.

Foto: AP

- Smatram takve izjave neprijateljskim. Poljaci su naši najbliži susedi i takve izjave ne jačaju mir među bratskim narodima. Čini mi se da je ovo pokušaj stvaranja napetosti na granicama i skretanja pažnje sa problema u samoj Poljskoj. Ako se uzme u obzir vojna komponenta, onda Rusija ima sve potrebno za bezbednost svojih stanovnika. Takve izjave su u celini tužne, netačne i zastarele - rekao je Pjatikop.

Sa svoje strane, gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov je u intervjuu za „Komsomoljsku pravdu“ istakao da je Rusiju teško optužiti za agresivno ponašanje prema baltičkim zemljama.

Alikhanov je baltičke države posavetovao da prvenstveno razmišljaju o ekonomskom razvoju i kako da zadrže stanovništvo. A Poljskoj je predložio da se seti da joj pripada dve trećine Istočne Pruske.

U članku za časopis „Difens 24“ Skšipčak je Kalinjingradsku oblast nazvao kapijom prema Baltičkom moru i Poljskoj niziji. Prema njegovom mišljenju, ruskoj vojsci bi za zauzimanje Baltika bila potrebna dva do četiri dana. General smatra da bi u slučaju oružanog sukoba glavne snage Baltičke flote i trupe Kalinjingradskog odbrambenog rejona morale da omoguće Rusiji prednost nad neprijateljem na moru i u vazduhu, a takođe će mogle da blokiraju prebacivanje jedinica NATO-a.

(Sputnjik)

Pogledajte više