NOVI POTRESI NA ITALIJANSKOJ POLITIČKOJ SCENI: Nikola Zingareti podneo ostavku, napušta mesto sekretara Demokratske partije

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

05. 03. 2021. u 14:10

NIKOLA Zingareti napušta mesto sekretara Demokratske partije (PD) druge po veličini u italijanskoj vladinoj većini.

Foto: EPA

On je ostavku podneo sa sledećim obrazloženjem: Sramota me je da se u Demokratskoj partiji (PD) već tri sedmice govori samo o foteljama i ko će zauzeti koji položaj dok u Italiji eksplodira treći talas Kovida, a videvši da sam ja meta, da doživljavam samo napade i uvrede, pravim korak unazad, ostaje mi ovaj čin kako bi se deblokirala situacija, a sada svi treba da preuzmu svoju odgovornost.

Bez prethodne najave, juče popodne usledila je bespogovorna ostavka lidera druge partije po veličini u vladinoj većini jer nije više mogao da podnese unutrašnje teške nesuglasice, osećao se kao „u bunkeru kojeg bombarduju sa svih strana čak i oni među tzv.prijateljima sa kojima je podelio donošenje najvažnijih odluka u PD“.

Zingareti koji je bio sekretar PD od 17. marta 2019. ostaje na mestu predsednika regiona Lacio (na kojem je od marta 2013).

Ko poznaje Zingaretija i prati njegov rad smatra da je izuzetno lojalan kao saradnik i odan onome što se zove zajedničko dobro, dobro italijanske zajednice. Partija je sada u haosu, njegova ostavka ostavila je sve bez daha, pravi zemljotres, a samo sedmicu dana od datuma zakazane nacionalne Skuštine PD koja je planirana „radi iznalaženja mehanizma posredovanja između onih koji podržavaju Zingaretija i onih su tražili kongres Partije na jesen.“ Ta ista Skupština treba da potvrdi njegovu ostavku ili ne, ali on decidirano izjavljuje da je ostavka bezpogovorna.

Kakve će posledice ovaj čin imati po odnose u tek formiranoj Vladi na čelu sa premijerom Marijom Dragijem i kakav daljni tok odnosa sa najbrojnijom partijom iz vladine većine Pokretom 5 zvezdica ostaje da se vidi, kao i u „Paktu o saradnji“ između partija, pokazaće vreme kao najbolji sudija u politici.

Pogledajte više