KOVID-PLJAČKA TEŠKA DVE MILIJARDE: Italija suočena sa kriminalom na svim nivoima

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

01. 03. 2021. u 12:55

MITO, lažni ugovori o poslu ili zakupu sa naduvanim ciframa, poljske bolnice izgrađene po enormnim cenama, opremljene a nikada ni dana nisu bile u upotrebi, nabavka testova, sanitarne opreme ili sredstava za sanifikaciju po „našminkanim“ cenama i bez sertifikata po propisanim normama, to je samo delić onoga što je do sada otkrila Finansijska policija u Italiji – prevare teške 2 milijarde evra.

Foto: Epa

Koliko je istinski teška vreća para u prevarama od severa do juga Italije još je rano zaključiti, do sada otkrivenih iznosi 2 milijarde evra, 20 tužilaštava istražuju gde je i koliko državnih para nezakonito otišlo u samo jednoj godini Kovida u džepove posrednika, a u lažnim nabavkama i cenama koje su dostizale i 400 puta veću od tržišne cene: od Milana, preko Torina, Rima, Napulja, Barija, Ređo Kalabrije...

Posrednik za kupovinu maski, koliko je zaradio i ko se sve ugradio u prodajnu cenu: cena jedne maske od 1,49 evra stigla i do 12,25 evra, jedan sanitarni mantil 6,60 ali i 27,90 evra, 1 respirator 1.000 evra ali i 40.000. Maske koje su kupljene u Kini po mega porudžbini, ništa manje nego od strukture koju predvodi Domeniko Arkuri opunomoćeni komesar za koordinaciju mera u vanrednoj situaciji pandemnije Kovid-19, omogućilo je grupi privrednika da za posredovanje u tom poslu zarade - 72 miliona evra!

Pod istragom su ljudi i firme bliske i nekim guvernerima regiona. Istraga sada ide i dalje - kome su bili povereni radovi na postavljanju poljskih bolnica, po kojoj ceni i šta iskazuju dokumenti. Jedan od eklatantnih paradoksa koji se otkriva jeste bolnica u Bariju postavljena u sajamskom prostoru kao poljska bolnica sa najmodernijom opremom, a koja nije bila u funkciji ni jedan jedini dan. Izgradnja bolnice i oprema, medijski veoma promovisana, koštala je 9 miliona evra ali desila se jedna „nevolja“ u izgradnji – zaboravili su da izgrade kupatila i sanitarne čvorove za pacijente, potom se dograđivalo, naduvala se cena na skoro duplo, 17 miliona evra. Nikada otvorena, predata na upoptrebu sanitarnim vlastima pre 45 dana ali tamo i dalje nema nijednog lekara, nijedne medicinske sestre pa ni pacijenata.

Nije malo struktura koje nisu ušle u funkciju ili je oprema ostala upakovana u kutijama kada je stigla, a iznajmljivana je druga, na primer jedan krevet dnevno po ceni od 65 evra, iznajmljivani ventilatori, respiratori, sve postojalo ali ostalo upakovano, a ona iznajmljivana plaćana nekome.

Iz tužilaštava stiže poruka da to nije kraj, ima znači još da se objavi. Moral, savest kao da su izbrisane reči iz rečnika i u sadašnjoj realnosti u Italiji gde je u jednoj sedmici broj zaraženih porastao za više od 30.000, gotovo je 7 pozitivnih na 100 testova (nikada tako visok od 14 januara).

Italija za sada ima najrestriktivnije mere u tzv. crvenim zonama (3) i narandžastim i tamno narandžastim (9), što je više od polovine teritorije, ali i preko 500 mini crvenih zona u okviru raznih regiona, u pokušaju da se zaokruži i izoluje širenje virusa, posebno mutiranih varijanti. Samo je jedna tačka svetla u čitavoj državi - Sardinija, koja je proglašena belom zonom zbog malog broja zaraženih iako ima restriktivne mere ali blaže od ostalog dela Italije.

Pogledajte više