KORONA PAKET PODIGAO CENU NAFTE: Američki Kongres usvojio je još jedan paket pomoći vredan 1.900 milijardi dolara

Tanjug

01. 03. 2021. u 11:37

CENE nafte su porasle danas za više od jednog dolara, pošto je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio ogroman korona paket podsticaja, ali je usporavanje rasta fabričke aktivnost u Kini u februaru ograničilo uspon "crnog zlata".

Foto: Depositphotos

Fjučersi nafte Brent za majsku isporuku skočili su za 1,24 dolara ili 1,9 posto, na 65,66 dolara za barel na azijskom trgovanju do 7:18 časova po srednjoevropskom vremenu. Ugovaranje za isporuke u aprilu je isteklo u petak.

Terminska cena fjučersa američke WTI nafte porasla je za 1,18 dolara, takođe za 1,9 procenata, na 62,68 dolara za barel, izveštava Rojters.

Cene oba tipa nafte pri kupovini mesec dana unapred dotakle su u februaru 13-mesečne maksimume, nakon čega su skliznule u petak zajedno s opštim padom na finansijskim tržištima koji je izazvao rast cena američkih obveznica zbog straha od inflacije.

Predstavnički dom SAD-a usvojio je u subotu rano ujutro korona paket pomoći privredi i građanima vredan 1,9 biliona dolara, što je podiglo apetit investitora za rizikom i azijske berze. Zakon o paketu pomoći će sada biti prosleđen Senatu na dalje razmatranje. Pored toga, odobrenje vakcine protov kovida-19 kompanije Džonson & Džonson ojačalo je ekonomske izglede.

Vašington pojavača pritisak

Mešoviti podaci o proizvodnoj aktivnosti vodećih azijskih uvoznika nafte su, međutim, ograničili današnji rast cena ovog energenta. Naime, rast kineske fabričke aktivnosti je u februaru usporio na najniži nivo u podlednjih devet meseci, dok je proizvodnja u Japanu zabelžila najbrži uspon u više od dve godine.

Očekuje se da će isporuke sirove nafte Kini opasti u drugom kvartalu, pošto je rast cene "ohladio" potražnju. Takođe, preliminarni podaci su pokazali i da je južnokorejski uvoz nafte u februaru potonuo za 14,7 posto u odnosu na godinu ranije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEK+, sastaće se u četvrtak, a moguće je da će razgovarati o odobravanju vraćanja na tržište čak 1,5 miliona barela nafte dnevno.

Analitičari holandske ING banke kažu da će grupa OPEK+ morati da bude oprezna kako ne bi iznenadila trgovce vraćanjem preterane količine zaliha na tržište.

„Trenutno se na tržištu nafte nalazi velika količina špekulativnog novca, pa će naftna grupacija nastojati da izbegne bilo kakav potez koji bi izazvao trku investitora da što pre izađu iz kratkih pozicija", ocenjuju eksperti u ING banci.

S druge strane, Iran je u nedelju odbio uvodne razgovore sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, insistirajući na stavu da Vašington prvo mora da ukine jednostrane sankcije koje su sasekle iranski izvoz "crnog zlata".

Pogledajte više